Srpska tajna služba digla prijavu: Šef hrvatskog sindikata policije je špijun

Srpska tajna služba digla prijavu: Šef hrvatskog sindikata policije je špijun
Foto: Robert Anić/PIXSELL, RTS

SRPSKA agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija) podnijela je dvije kaznene prijave zbog špijunaže, javlja RTS.rs.

Kako dodaju, kaznena prijava podignuta je u Sremskoj Mitrovici protiv N.K. i D.L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili špijunažu

Kako piše RTS, BIA je prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se D.L., bivši pripadnik MUP-a Srbije, svjesno, tajno i organizirano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura te osoba koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) na teritoriju Srbije angažira na prikupljanju informacija koje imaju obavještajni karakter i prenošenju istih navedenim inozemnim obavještajnim strukturama, priopćila je BIA.

U priopćenju dodaju da je D.L. poduzimao i druge aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obavještajnih struktura, a koje su usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodno-političkih i ekonomskih interesa Srbije.

BIA prijavila Kajkića

N.K. iz priopćenja je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

"Naime, D. L. je dio suradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je, tijekom prethodnih godina oformio i koristio državljanin Hrvatske N. K. (1973), inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

N. K. je oformio mrežu za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje lica s ovih prostora za suradnju s hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u vanjskopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.

N. K. je, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korištenja D. L. u obavještajne svrhe, obavljao i funkciju šefa "Istražnog tima za ratne zločine", koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi s ratnim zločinima, počinjenim protiv osoba hrvatskog porekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odjeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu", navodi se u priopćenju BIA-e.

"Međutim, Agencija je ustanovila da je N. K., svoje angažiranje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizirajući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i suradnje, koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dvije zemlje, u vezi s istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih dela ratnog zločina u periodu građanskog rata u Hrvatskoj", priopćila je BIA koja dalje dodaje:

"Navedeno je realizirao po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički utjecaj na spomenute odluke suda, te da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije."

"Napominjemo da je D. L. 13. srpnja 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizirane kriminalne grupe predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (pravo ime Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrijednog oko 18 milijuna eura iz Urugvaja u Švicarsku. Za razliku od imenovanog, N. K. trenutno je nedostupan istražnim organima Republike Srbije i nalazi se van granica naše zemlje", priopćila je BIA, prenosi RTS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara