SRPSKE PROTUMJERE Procurilo ime ministra kojem će danas zabraniti ulaz u Srbiju?

SRPSKE PROTUMJERE Procurilo ime ministra kojem će danas zabraniti ulaz u Srbiju?

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

NA današnjoj sjednici srpska vlada donijet će protumjere Hrvatskoj koje već neko vrijeme najavljuju.

Reakcija je to na hrvatsku zabranu ulaska u zemlju srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu zbog njegovih izjava uoči obilježavanja komemoracije u Jasenovcu.

Sjednica srpske vlade počinje u 13 sati, a tada bismo trebali imati konačnu potvrdu kome će od hrvatskih ministara Srbija zabraniti ulaz u tu zemlju.

Srbija je, izgleda, odlučila koga će od hrvatskih ministara proglasiti nepoželjnim

No srpski mediji, čini se, uspjeli su doći do imena ministra kojeg će Srbija proglasiti nepoželjnim. Nakon što su se u većini ozbiljnih medija u Srbiji spominjala dva imena, ona ministra branitelja Tome Medveda i ministra obrane Damira Krstičevića, izbor srpske vlade pao je, čini se, ipak na Krstičevića.

Tu informaciju objavilo je srpski dnevni list Blic na današnjoj naslovnici.

Ukoliko se to potvrdi, bila bi riječ o uistinu recipročnoj mjeri Srbije, kako su u više navrata i najavljivali srpski čelnici. Krstičević je, naime, ministar obrane, baš kao i Vulin kojeg je nepoželjnim proglasila Hrvatska.

"Oni su uveli meru zabrane našem ministru obrane, mi ćemo njihovom. Reciprocitet do kraja. Krstičević je prije posjete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj izjavio da se Vučić najprije mora ispričati zbog "velikosrpske agresije", pa da onda dođe u posjetu. Konačno, on je jedan od dva ministra u Vladi Hrvatske koji je bio na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Praljku", navodi razloge za ovakvu odluku izvor Blica iz vrha vlasti.

Hrvatska bi kao odgovor na srpske protumjere mogla povući veleposlanika

Ako Srbija uistinu danas zabrani ulaz u tom zemlju hrvatskom ministru, nagađa se da bi Hrvatska mogla odgovoriti povlačenjem hrvatskog veleposlanika u Srbiji. Da će hrvatske vlasti u svakom slučaju odgovoriti na protumjere Srbije, potvrdio je danas indirektno ministar branitelja Medved koji se, ponovimo, također spominjao kao osoba koju bi Srbija mogla proglasiti nepoželjnom.

"Uvjeren sam da će i hrvatska vlada i sva druga tijela pronaći odgovarajući odgovor. Tu se radi o ozbiljnom političkom incidentu na način da se potpuno krivo sagledava i percipira stanje. Umjesto da se pozabave svojim dužnosnicima i da zaustave takav pristup prema Republici Hrvatskoj, neka se suoče s prošlošću, neka svoj narod suoče s prošlošću i sa svim onim što su činili 90-ih godina u Republici Hrvatskoj", rekao je danas Medved.

Blic navodi da je među imenima koje je Srbija razmatrala za zabranu ulaska u tu zemlju, osim Krstičevićevog i Medvedovog bilo i ono ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić koja je prva reagirala na Vulinovu izjavu. No srpske su se vlasti definitivno, doznaju, odlučile za Krstičevića.

Srbija već neko vrijeme najavljuje recipročne mjere prema Hrvatskoj. Prvi je to spomenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Izjavio da je zabrana ulaska u Hrvatsku srpskom ministru obrane Aleksandru Vulinu ishitrena i nervozna odluka hrvatskih vlasti koju ne razumije i najavio da će Vlada Srbije u četvrtak odlučiti o recipročnim mjerama koje će poduzeti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je najavila da će vlada te zemlje na današnjoj sjednici definitivno usvojiti protumjere prema Hrvatskoj. "Imam prijedlog, jutros sam radila na tome", rekla je Brnabić. Na pitanje kakve će te mjere biti, Brnabić je rekla: "Vidjet ćete sutra."

Sve počelo sa Šešeljem, a nastavilo se s Vulinom

Podsjetimo, najnoviji val tenzija između Hrvatske i Srbije počeo je nakon što je osuđeni ratni zločinac i zastupnik u Skupštini Srbije, Vojislav Šešelj, kako je sam rekao, izgazio zastavu Hrvatske i ispsovao delegaciju Hrvatskog sabora koja je u tim trenutcima, na čelu s predsjednikom sabora Jandrokovićem, bila u posjetu srpskoj skupštini.

Ipak, postoje i neke sumnje u Šešeljeve tvrdnje jer njegovo gaženje zastave nitko od hrvatske delegacije nije vidio, nisu se javili svjedoci, niti postoje snimke nadzornih kamera, jer se, kako su za Index rekli iz skupštine Srbije, zastava nalazila u mrtvom kutu koji ne pokrivaju kamere.

Nastavilo se provokativnim izjavama srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je najavio svoj dolazak u Hrvatsku u vrijeme obilježavanja proboja logoraša iz Jasenovaca te rekao "da o njegovom dolasku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Na to je reagiralo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova koje je tu njegovu izjavu okarakteriziralo "neprimjerenim i neprihvatljivim pokušajem negiranja suvereniteta Republike Hrvatske" i objavilo da Vulin "do daljnjega nije dobrodošao u Hrvatsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara