Srpski ekonomisti protiv Todorića, poruka Kurira Srbima: "Kupovaćemo samo hrvatsko"

Srpski ekonomisti protiv Todorića, poruka Kurira Srbima: "Kupovaćemo samo hrvatsko"

"KAD JE u pitanju proces uništavanja i porobljavanja Srbije, onda se nastupa na svim pravcima. Kako inače objasniti da Hrvatska i Slovenija, gdje nema ni promila srpskog kapitala, tako zdušno ulažu u Srbiju otkako je DS došao na vlast", kazao je za današnje izdanje srpskog Kurira (čiju naslovnicu krasi gornja fotografija) potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović komentirajući najavu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o izdavanju 70 milijuna eura kredita Ivici Todoriću.

Bolje prolaze strani nego domaći investitori

Naime, riječ je kreditu EBRD-a za razvoj maloprodajne mreže tvrtke Idea u Srbiji, a koja je u vlasništvu hrvatskog Agrokora Ivice Todorića. Kako je najavljeno kreditni odbor EBRD-a trebao bi već 9. rujna ove godine odobriti Agrokorov zahtjev o kreditu, a u svrhu širenja i modernizacije srpske trgovačke tvrtke Idea koja je u vlasništvu tog koncerna.

Dio političke javnosti smatra kako je riječ o negativnoj odluci, a s njima se slaže i dio ekonomskih analitičara u Srbiji. Naime, odluka EBRD-a samo je dokaz kako strani investitori u toj zemlji bolje prolaze nego domaći, smatraju ekonomisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska regionalni lider

"Pravo pitanje nije je li to dobro ili loše za Srbiju, već zašto Europska banka nekom našem industrijalcu nije dala taj kredit za proširenje trgovinskog lanca", smatra ekonomist Danijel Cvjetićanin.    

Politički analitičar Branko Radun krenuo je korak dalje te je ustvrdio kako se iza namjere EBRD-a zapravo krije namjera Europske unije da Hrvatska postane regionalni lider u poljoprivredi i maloprodaji.

"Čini se kako je namjera EU da Hrvatska postane regionalni lider u poljoprivredi i maloprodaji u okolnim zemljama. U tom kontekstu gledam i ovaj kredit Europske banke. To mnogima u Srbiji bode oči zbog bolnih neriješenih pitanja srpskih povratnika i nemogućnosti da oni ulažu u Sloveniju ili Hrvatsku", zaključio je Radun u današnjem izdanju Kurira. 

M.M.
Foto: Kurir/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara