Srpski konzul pomogao studentu koji je pretukao kolegu da pobjegne iz SAD-a

20-GODIŠNJI Srbin Miladin Kovačević, košarkaš sveučilišta u Binghamptonu, optužen je da je u baru pretukao kolegu studenta te nakon toga pobjegao iz SAD-a, u čemu mu je navodno pomogao srpski konzulat u New Yorku.

Kovačeviće je 4. svibnja pretukao 22-godišnjeg Bryana Steinhauera, a nesretni je mladić i dalje u komi, javljaju američki mediji. Steinhauer se u baru u blizini fakulteta posvađao s Kovačevićem i njegovim prijateljima Edinom Džuburom (24) i Santelom Softićem (21). Kovačević je brutalno pretukao nesretnog studenta, koji je zadobio frakturu lubanje i lom vilice. "Kovačević ga je brutalno pretukao, on i njegovi prijatelji su ga mlatili nogama dok je bio na podu", kazao je policijski kapetan u Binghamptonu.

Uskoro nakon toga srpski je košarkaš uhićen te mu je određena jamčevina u iznosu od 100 tisuća dolara koju je platio srpski vicekonzul Igor Milošević. Iako je Kovačeviću oduzeta putovnica, on je 10. lipnja uspio napustiti SAD. New York Daily News javlja kako je Kovačević državu napustio zahvaljujući privremenoj putovnici koju mu je izdao Generalni konzulat Srbije u New Yorku. Nitko u srpskom konzulatu nije imao komentara za američke novinare. Kovačević je 10. lipnja sjeo na Lufthansin avion u zračnoj luci Newark i otišao u Frankfurt. Nedavno je viđen svom rodnom mjestu Kula kraj Novog Sada.

Njujorški senator Charles Schumer optužio je Srbiju da je pomogla Kovačeviću u bijegu te apelirao na vladu SAD-a da osigura njegovo izručenje. Schumer je kontaktirao i američkog ministra pravosuđa Michaela Mukaseyja, te zatražio da se on osobno angažira u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa Srbijom imamo ugovor o izručenju pa se federalne pravosudne vlasti moraju aktivirati kako bi učinile sve što je u njihovoj moći da se pravda što prije zadovolji", napisao je Schumer u pismu ministru pravosuđa. Senator Schumer kontaktirao je čak i State Department sa zahtjevom da se provede istraga kojom će se utvrditi krivnja srpskog konzulata u Kovačevićevom bijegu.

"Taj gnjusan zločin potresao je sveučilište i uništio obitelj Steinhauer, obitelj koja je već previše patila. Ako u srpskom konzulatu u New Yorku postoje trula jabuka, moramo tu osobu pronaći i osigurati da se ovo više nikad ne ponovi", napisao je Schumer State Departmentu.

J.C.
Foto: New York Daily News

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara