Srpski mediji o Mesiću: Ravna Gora usporediva s Bleiburgom

POLITIČARI i mediji u Srbiji ovih se dana intenzivno bave izjavom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da zbog četničkog nedjeljnog skupa na Ravnoj Gori prekida pripreme za svoj posjet Beogradu. U većini izjava i komentara dominira stajalište da Mesićev potez neće dugoročno pokvariti dobrosusjedske odnose koje su dvije zemlje uspostavile proteklih godina.

Najviši državni dužnosnici nisu se oglasili u povodu Mesićeve odluke, dok je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) u ponedjeljak priopćilo da "povijesne činjenice ne mogu biti zapreka najboljim odnosima SCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom". Na čelu tog ministarstva je Vuk Drašković, glavni organizator četničkog okupljanja i pokretač rehabilitacije četničkog pokreta.

Zastupnici u Skupštini Srbije uglavnom drže da skup na Ravnoj Gori ne bi trebao biti kamen spoticanja u odnosima dviju država. Drukčiji stav ima jedino Srpska radikalna stranka koja kritizira Mesića zbog nedopustivog miješanja u unutarnje stvari Srbije. Razumijevanje i pozitivnu ocjenu Mesićeva stava u utorak su dali jedino predstavnici Socijalističke partije Srbije, stranke Slobodana Miloševića , i dviju manjih stranaka- Socijaldemokratske partije i Socijaldemokratske unije Žarka Koraća.

Ministar rada Slobodan Lalović izjavio je u utorak da vlada Srbije nije financirala skup na Ravnoj Gori već je to učinio vladin Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, na čijem je čelu ministar kulture i član Srpskog pokreta obnove Dragan Kojadinović.

Beogradski dnevnik "Danasa" piše da Mesićeva odluka ne priliči novouspostavljenim dobrim odnosima dviju zemalja, te se Mesiću zamjera da povodom Bleiburga "nije poduzimao neke dramatične predsjedničke korake".

Većina ostalih medija povlači paralelu između okupljanja na Bleiburgu i Ravnoj Gori, te četnika i ustaša iz Drugog svjetskog rata. "Večernje novosti" od srijede postavljaju pitanje zašto je Mesića "toliko uvrijedilo ravnogorsko okupljanje?".

"Ako nama ne smeta to što je Mesićev stric bio ustaški pukovnik, zašto bi njima smetalo priznavanje Ravnogorskog pokreta", rekao je za ovaj list Bojan Dimitrijević, povjesničar iz Instituta za modernu historiju u Beogradu.

"Glas javnosti" kaže da je Mesić takvu odluku donio zbog lošeg uspjeha njegove stranke (HNS) na izborima, odnosno pokušao je vratiti popularnost stranci. "Što će mu bolje sredstvo u Hrvatskoj od napada na Srbiju i Srbe", piše list. Pritom se napominje da to nije prvi put da hrvatski predsjednik "drži lekcije". List spominje tretman Vuka Draškovića u hrvatskim medijima, kojeg su "hrvatski marginalci opisivali kao čudovište, šizofrenog velikosrbina ili vuka s maslinovom grančicom i genocidnim mislima".

Ograđivanje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova od četničkog skupa na Ravnoj gori u svim medijima objavljeno je bez ikakvih komentara.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara