Srpski ministar Dačić: U Srbiji je vladala crnogorska agresija

Srpski ministar Dačić: U Srbiji je vladala crnogorska agresija
Screenshot: RTS

SRPSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić pozvao je vlasti u Crnoj Gori da prestanu s optužbama na račun Srbije jer ne odražavaju realnu situaciju, javlja RTS.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da se u Crnoj Gori iz godine u godinu nastavljaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije. I ovaj put, rekao je Dačić, pokušali su reći da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju prosvjedi građana koji su nezadovoljni usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Dačić tvrdi da se Crna Gora miješa u unutrašnje poslove Srbije, a ne obratno

Iz crnogorske stranke DPS Mila Đukanovića izjavili su da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić miješa u unutrašnje poslove Crne Gore, a oni su se umiješali u unutrašnje poslove Srbije govoreći o "nezavisnom Kosovu", rekao je Dačić.

"Nas ne zanima kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, nas zanimaju prava Srba", dodao je Dačić.

Upozorio je da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti otvara put za odricanje Srba od svog nacionalnog identiteta.

U Crnoj Gori živi 30 posto Srba, a u Srbiji 0,5 posto Crnogoraca

"Ne znam može li netko usporediti položaj Srba u Crnoj Gori s položajem Crnogoraca u Srbiji", rekao je Dačić te naveo da je u Crnoj Gori 30 posto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 posto populacije.

"Ovdje je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su s 0,5 posto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa", rekao je Dačić.

Dačić pozvao Crnogorce u Srbiji da se izjasne

Dačić je rekao i da je, imajući u vidu što se događa sa Srbima u Crnoj Gori, krajnje vrijeme da se građani Srbije, koji su crnogorskog podrijetla, izjasne o tom pitanju.

Za one koji podržavaju crnogorski režim u borbi protiv srpskog naroda, rekao je Dačić, "pitanje je trebaju li i dalje imati srpsko državljanstvo".

Šef srpske diplomacije poručio je i da rješenje leži u dijalogu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara