Srpski ministar policije kaže da je situacija na Kosovu vrlo ozbiljna

Srpski ministar policije kaže da je situacija na Kosovu vrlo ozbiljna

Foto: FAH

SRPSKI ministar policije Nebojša Stefanović poručio je u petak, u razgovoru s dužnosnicima Ujedinjenih naroda u Beogradu, da je opća sigurnosna situacija na Kosovu ''vrlo ozbiljna''.

Stefanović se u Beogradu sastao s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije Aleksandrom Zuevom i ponovio stajalište Srbije da je na teritoriju Kosova i dalje neophodno djelovanje misije UN-a (UNMIK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećajući da se UNMIK, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, brine o vladavini prava i sigurnosti, Stefanović je naglasio da su na Kosovu i dalje neriješena ubojstva jednog pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije i vođe Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda (GI SDP) Olivera Ivanovića.

Zuev je pozvao Stefanovića da u lipnju u sjedištu UN-a sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova i šefova policija o sigurnosti, kojem će predsjedati glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, priopćilo je srpsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Napetost na relaciji Beograd-Priština traje već više od dva tjedna nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhićen, a potom protjeran s Kosova, direktor ureda za Kosovo srpske vlade Marko Đurić.

Odnose dodatno kompliciraju činjenice da je Beograd pod stalnim pritiskom Zapada i EU-a da riješi odnose s Prištinom kao preduvjet napretka u eurointegracijama te inzistiranje srpskog državnog vrha da Priština ispuni svoju obvezu iz briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara