Srpski ministar: Vratit ćemo Hrvatskoj kulturna dobra kad se ispune uvjeti

Srpski ministar: Vratit ćemo Hrvatskoj kulturna dobra kad se ispune uvjeti

Foto: FAH

SRPSKI ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević izjavio je da će kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih crkava i manastira iz Hrvatske otuđena za vrijeme Domovinskog rata, koja Hrvatska potražuje od Srbije, biti vraćena kad međudržavno mješovito povjerenstvo na terenu utvrdi da za to postoje uvjeti.

"Ako na terenu postoje uvjeti za njihov povrat i to zajednički potvrdi međudržavno mješovito srpsko-hrvatsko povjerenstvo, tada se traži odobrenje od vlasnika (Srpske pravoslavne crkve) i započinje procedura povrata", rekao je ministar Vukosavljević u intervjuu za beogradsku Politiku.

Pregovori s EU

Vukosavljević smatra kako povrat kulturnih dobara nema nikakve veze s poglavljem 26 u pregovaračkim procesu Srbije za članstvo u EU, te da su to pitanja za koja postoji uspostavljen bilateralni mehanizam koji funkcionira.

Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih manastira i crkava u Hrvatskoj, ali obnova srpskog kulturnog blaga u Hrvatskoj ide sporo i ovisno o tog tempu realizira se i povrat, objasnio je Vukosavljević, naglasivši kako se u ministarstvu na čijem je čelu "s razumnim optimizmom gleda na nastavak procesa povraćaja kulturnog blaga i suradnju s hrvatskom stranom o tom pitanju".

Najveći dio kulturnih dobara iz pravoslavnih manastira i crkava s teritorija Hrvatske koja Zagreb službeno potražuje, čine riznica manastira Krka ili potječu s teritorija Dalmatinske eparhije, te  eparhija Pakračko-slavonske i Osječko-poljske i baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovina SPC

Riječ je, kako je rekao ministar, najvećim dijelom o ikonama, knjigama, te brojnim bogoslužnim predmetima čiji je vlasnik Srpska pravoslavna crkva.

"Svi drugi predmeti koji su pripadali zbirkama muzeja, ili drugim javnim kolekcijama, vraćeni su u periodu od 2001. do 2015.", ustvrdio je Vukosavljević, pobrojivši materijal iz gradskog muzeja u Vukovaru, arheološki materijal iz Vučedola, fond iz Galerije umjetnosti i Zbirke Bauer koji čine ukupno oko 20.000 predmeta.

On dodaje da su vraćeni i dijelovi ikonostasa iz Dalja, Bobote, Krke, kao i sav materijal iz manastira Krupe, jer su tamo ostvareni odgovarajući uvjeti zaštite, a uz prethodnu suglasnost Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Riznica manastira Krka

Srbijanski ministar kulture ukazao je da se trenutno rješava problem pitanja riznice manastira Krka, što je jedan od preduvjeta za povrat kulturnih dobara.

"Zadovoljni smo obnovom vladičinog dvora u Pakracu sa Sabornom crkvom Sv. Trojice, kao i s ponovnim oživljavanjem manastira SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, poput Orahovice, Pakre, Svete Ane i drugih", rekao je Vukosavljević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara