Srpski parlament o tužbi SiCG protiv zemalja NATO-a nastavlja raspravljati u četvrtak

SKUPŠTIONA Srbije odlučila je u srijedu, drugoga dana rasprave o prijedlogu Rezolucije za zabranu jednostranog i bezuvjetnog povlačenja tužbe Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) protiv osam zemalja članica NATO koje su 1999. bombardirale SRJ, o istoj temi razgovarati i u četvrtak.

Tužbu protiv osam zemalja članica NATO-a SRJ je podnijela 1999. godine u vrijeme trajanja bombardiranja.

U izjavama medijima po okončanju današnje sjednice zastupnici većine stranaka izrazili su očekivanje da srpski parlament u četvrtak usvoji određene zaključke, ali ne i rezoluciju koju su predložili radikali Vojislava Šešelja i socijalisti Slobodana Miloševića, stranaka čijim se čelnicima sudi na Haškom tribunalu.

Većina se zastupnika takozvanog demokratskog bloka tijekom rasprave izjasnila protiv povlačenja tužbe. Protivan iz tog bloka bilo je Srpski pokret obnove čiji je čelnik aktualni ministar vanjskih poslova SCiG Vuk Drašković koji predlaže odustajanje od tužbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, većina demokratskg bloka nije sklona prihvatiti tekst rezolucije Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije koji obiluje zabranama, teškim riječima i kvalifikacijama.

U srijedu su zastupnici ponavljali da Srbija nema nadležnosti u međunarodnim pitanjima, već može samo iznositi mišljenje, dok o takvim pitanjima odlučuje državna zajednica Srbije i Crne Gore.

Ministar za ljudska prava SCG Rasim Ljajić novinarima je rekao da u vladi Srbije i Crne Gore nije bilo službenih razgovora o povlačenju tužbe protiv članica NATO-a.

Rasprava u parlamentu protekla je u znaku podjele na domoljube i izdajnike, a bilo je riječi i o ulogama koje su stranke imale tijekom bombardiranja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara