Srpski povjesničar: Kako Kosor može usporediti "incident" Vukovar s logorom Jasenovac?

Srpski povjesničar: Kako Kosor može usporediti "incident" Vukovar s logorom Jasenovac?

Foto: Bruno Konjević / Cropix

SRPSKI Alo! u tekstu pod naslovom "Kosorova nazvala Srbe ustašama" donosi reakciju povjesničara Predraga Markovića koji smatra da je neumjesna jučerašnja usporedba stradavanja Vukovara s koncentracijskim logorom Jasenovac.

Jadranka Kosor je jučer na obilježavanju proboja logoraša iz Jasenovca kazala da smo nakon 2. svjetskog rata mislili da se zlo koje se dogodilo u Jasenovcu ne može ponoviti, ali su se tada dogodili Vukovar i Srebrenica. Srpski povjesničar Predrag Marković se ne slaže s premijerkinom usporedbom.

"Vukovar je bio incident"

"U komunističko doba su uspoređivali ustaše sa četnicima, poslije toga Bleiburg, gdje su partizani ubijali ustaše, s Jasenovcem, a sada su došli do toga da Vukovar uspoređuju s ovim koncentracijskim logorom, koji je jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata", kazao je Marković i dodao da usporedba ne vrijedi jer je "Vukovar bio incident, a Jasenovac institucija koja je trajala za vrijeme čitavog rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je premijerka Jadranka Kosor ovakvu usporedbu dala "za potrebe unutarnje politike" te da su za takav odnos dijelom krivi i Srbi "koji se desetljećima nisu bavili Jasenovcem i svojim žrtvama". "Zamislite što bi bilo da se netko usudi Židovima relativizirati Auschwitz", zaključio je Marković.

"Trebala je spomenuti i Oluju"

Direktor Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je kod te izjave u pitanju "čisti revolt i nemoć Jadranke Kosor u vezi s haškom presudom hrvatskim generalima". "Nakon presude Gotovini i ostalima pokušava se dodvoriti biračkom tijelu jer joj je poljuljana funkcija u stranci i u Vladi pa daje neodgovorne izjave u kojima izjednačava Jasenovac s Vukovarom i Srebrenicom, jer u tome vidi 'slamku spasa'", kazao je Štrbac.

Smatra da je Jadranka Kosor usporedila neusporedivo, jer je u Jasenovcu popisano 80 tisuća ubijenih, "a njihov broj je još veći". "Ali ako je već spomenula Vukovar kao simbol stradanja Hrvata i Srebrenicu kao simbol stradanja Bošnjaka, morala je uz njih spomenuti i Oluju koja je po broju mrtvih i etničkom čišćenju strašnija od njih", zaključio je Štrbac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara