Srpski socijalisti se i službeno odlučili za Tadića i "Europljane"

TZV. "patriotski" blok u Srbiji je nakon izbornog doživio i postizborni debakl s odlukom socijalističke koalicije da započne formiranje vlade s listom Za evropsku Srbiju.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić se obratio javnosti nakon današnjeg sastanka s partnerima iz bloka s kojim se natjecao na izborima – Partijom udruženih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvenom Srbijom (JS). Izjavio je kako je zaključeno kako se ne može postići parlamentarna većina sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) i "narodnjačkim" blokom Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS).

Dačić je izjavio da izlaz iz ove situacije mogu biti jedino novi parlamentarni izbori, dogovor o formiranju vlade koalicije SPS- PUPS-JS sa listom Za evropsku Srbiju ili formiranje vlade bez koalicije SPS-PUPS-JS.

Nakon toga se došlo do zaključka kako koalicija SPS-PUPS-JS  "mora nastaviti napore" da se dođe do dogovora o formiranju parlamentarne većine sa listom Za evropsku Srbiju.

Dačić je objasnio kako su stranke njegovog bloka prihvatile argumente Dragana Markovića "Palme" iz Jedinstvene Srbije kako se mora ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, odnosno da se nisu složili s pravnom analizom koji je ponudio DSS, koji inzistira da Srbija time prešutno priznaje nezavisnost Kosova.

Također je objasnio kako PUPS nije dobio odgovor na pitanje da li je moguće realno povećati mirovine u Srbiji na 70 posto prosječne plaće.

Međutim, na konačnu odluku su utjecale i "različite uvrede, omalovažavanje i prijetnje" koje su dolazile od strane predstavnika DSS-NS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić smatra kako nova parlamentarna većina mora biti temeljena na načelima s kojima se njegova koalicija bila na početku – "zaštita nacionalnih i državnih interesa, europske integracije, ekonomski razvoj, socijalna pravda i borba protiv kriminala i korupcije".

Nikolić tvrdi da se stvara "koalicija protiv Srbije", Ilić nije iznenađen

Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika SRS, je komentirao stvaranje nove koalicije s izjavom da su pregovori o stvaranju "patriotske" vlade bili osuđeni na neuspjeh, te da se danas "stvari bistre", odnosno stvaraju dva bloka.

Prema njemu je rukovodstvo SPS "odabralo svoj put", a za koji je uvjeren da ga ne želi slijediti članstvo te stranke.  Za njega je knjiga suradnje sa strankom sljedbenika Slobodana Miloševića "zatvorena". Novu koaliciju, koju će tvoriti demokrati i socijalisti, nazvao je "koalicijom protiv Srbije".

Predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, pak, kaže kako je sve očiglednije da su pregovori socijalista s radikalima i "narodnjacima" bili tek "priprema javnosti" za već odavno pripremanu koaliciju s Tadićevim demokratima.

Ilić smatra kako je Dačić sve to pripremao još od prije predsjedničkih izbora te tako prevario svoje birače. Ipak im je zaželio sreću, ali smatra da "od svih obećanih investicija neće biti ništa".

Vodstvo Liberalno-demokratska partije (LDP) će, pak, ovih dana službeno raspravljati o odnosu prema budućoj demokratsko-socijalističkoj vladi, ali je Zoran Ostojić, njen glasnogovornik, danas podsjetio medije da je LDP već ranije najavio kako će podržati "europsku" opciju, čak i ako ju budu sadržavali i socijalisti.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara