SRUŠENI REKORDI Jadrolinija se hvali s 12 milijuna putnika ove godine

SRUŠENI REKORDI Jadrolinija se hvali s 12 milijuna putnika ove godine

Foto: Index

U SPLITU su svečano dočekani 12 milijunti putnik Jadrolinije i 5 milijunta putnica splitske gradske luke u ovoj godini. Alfred Dominis i Vesna Kurtić doplovili su s Brača i imali su samo riječi hvale na račun državnog brodara.

"Živim na Braču već više od 10 godina, često putujem, barem jednom tjedno. Ne smeta me ništa posebno, voljela bih koju bržu liniju za Supetar. Inače sam jako zadovoljna, barem na ovoj liniji, za druge otoke baš ne znam", kazala je Kurtić. 

"Školujem se u Splitu tako da dugo godina koristim trajekt. Svih tih godina nije bilo nikakvog problema, osim možda prekida linije zbog vremena, ali to bi se brzo riješilo. Jadrolinija odrađuje posao kako treba", kazao je Dominis.


 
Bi li i Korčulani bili ovako oduševljeni Jadrolinijom? 

Jubilarni putnici nagrađeni su putovanjem po izboru. Nije vjerojatno slučajno što su u Jadroliniji izabrali baš putnike koji stižu s najbližeg otoka koji je vrlo dobro povezan s kopnom. Vjerojatno ovoliko hvale ne bi čuli da smo sačekali nekog od putnika koji stiže s Korčule ili Lastova, koji su često odsječeni od kopna i po nekoliko dana.

Liniju u posljednje vrijeme održavaju Korčula, koja ima kapacitet, ali ne i maritimne sposobnosti trajekta Lastovo, koji je trenutačno najsposobniji brod Jadrolinije na srednjodalmatinskom području, no star je gotovo pola stoljeća i nema baš prostora, svakako ne za potrebe stanovnika Korčule i Lastova do kojeg se plovi gotovo pet sati.

Sopta: Očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju broda za vanjske otoke

Pitali smo stoga Davora Soptu, predsjednika uprave Jadrolinije, kakvi su planovi s tom linijom.

"Kao nova uprava radimo intenzivno na svim pametnim projektima, tako i na tome, nastavit ćemo projekte koji su otvoreni, uskladit ćemo ih s mogućnostima. Očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju broda za vanjske otoke. Korčula i Lastovo bit će povezani kao i dosad, obnovit ćemo postojeću flotu kroz remonte, a pravi kvalitetni brod mora se graditi. Naša opcija je da idemo s više brodova koji su polivantentni i da mogu ticati luke koje su sada nedostupne. Radimo na proširenju lučkih kapaciteta", kazao je Sopta. 

Pitali smo ga zna li da je izgradnja novog pristaništa u Veloj Luci zapela.

"Radujem se informaciji da se građevinska dozvola ishoduje i da krenu radovi. Kada će biti, ne znam", kazao je Sopta. 

Raduju ga brojke koje je ostvarila Jadrolinija.

"Ove godine imamo povijesnu brojku od 12 milijuna putnika i tri milijuna prevezenih vozila. Raduje me činjenica da je sve prevezeno u skladu s najvećim standardima. Kroz Agenciju ćemo pratiti proširenje sezonskih linija. Plan je jačati međunarodne linije. Razmišljamo o nekim novim idejama", kazao je Sopta. 

Markovčić Kostelac: Za Jadroliniju nema straha

Državna tajnica za more u Ministarstvu mora Maja Markovčić Kostelac podsjetila je na napredak koji je ostvaren posljednjih deset godina.

"Upravo ove brojke pokazuju da mjere koje smo poduzeli na unaprjeđenju infratrukture i jačanju flote Jadrolinije donose rezultate. Usporedbe radi, prije desetak godinu ova luka je imala svega milijun i 600 tisuća putnika, jednako tako i Jadrolinija je u deset godina skočila s 3 na 12 milijuna putnika. Trebamo ići s jačanjem flote, ali i infrastrukture.

Radimo na tome da red plovidbe reflektira činjenicu da se turistička sezona produljila. Za Brač i Hvar uvest ćemo produžene sezonske linije. Možda čak i prije Uskrsa", kazala je Markovčić Kostelac.

Novinari su je pitali i strahuju li od konkurencije u državnom brodaru.

"Ne bojim se konkurencije. Uvijek je dobrodošla ako je na zdravim nogama. Za sad nije bilo interesa. Možemo očekivati određeni interes za natječaj za brzobrodske linije, ali Jadroliniju kao brodara s pedeset brodova teško može tko ugroziti", kazala je. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara