SSSH odbacuje tvrdnju HUP-a da će Kazneni zakon štetiti gospodarstvu

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) odbacio je danas tvrdnju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da će predložena odredba Kaznenog zakona u slučaju neisplate plaća smanjiti konkurentnost domaćeg gospodarstva i odbiti moguće ulagače.

Predloženom odredbom toga zakona predviđa se kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za poslodavca koji prekrši niz radničkih prava, među njima i ako "bez opravdanog razloga ne isplati plaću radniku u propisanom razdoblju".

Predsjednik SSSH-a Davor Jurić rekao je na konferenciji za novinare da je "totalna nebuloza" govoriti da će Kazneni zakon odvratiti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo jer se slične odredbe primjenjuju i u drugim zemljama.

"Poslodavci nemaju opravdanja kontinuirano negativno poslovati pa oni koji su insolventni trebaju ići u stečaj ili se baviti nekim drugim poslom", ustvrdio je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jurić je iznio podatke po kojima je 1999. bez plaće u Hrvatskoj radilo 165.000 radnika; 2000. godine 128.300; 2001. 100.300 radnika, a 2002. godine 48.400.

On smatra da će se iduće godine zahvaljujući nizu zakonskih mjera, broj radnika koji ne primaju plaću prepoloviti na 25.000.

Govoreći o riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac", Jurić je rekao da su sindikat i radnici postali svjesni da je stečaj jedino rješenje za tu tvrtku.

Glavni dioničari su odustali od financiranja pa u takvim okolnostima nema mogućnosti za dobro poslovanje osim kvalitetnog stečaja koji bi mogao osigurati budućnost Lenca, rekao je Jurić.

Dodao je da bi to brodogradilište moglo razvijati remont brodova s istim brojem radnika, što je bila njegova bivša temeljna djelatnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara