SSSH: Sastanak sa Sanaderom kad vlada započne raditi

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izvijestio je danas da je mandatar nove Vlade Ivo Sanader u odgovoru na sindikalnu inicijativu rekao da će sa sindikalnim središnjicama sastati kad Vlada u siječnju započne raditi.


"Željeli smo sastanak prije (prve) sjednice Vlade kako bi sindikalne središnjice eventualno nadopunile njezin program prije nego počne raditi, ali nadamo se da će sastanak biti koristan za socijalno partnerstvo i nakon što Vlada započne rad", rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća SSSH-a v. d. predsjednice te središnjice Vesna Dejanović.

Vijeće SSSH-a izrazilo je nezadovoljstvo neslužbenim najavama da nova Vlada kani pripojiti Ministarstvo rada i socijalne skrbi Ministarstvu gospodarstva, jer drži da samo mehaničko spajanje pojedinih ministarstava i resora neće postići financijski i društveno podnošljiviju državnu upravu. U Savezu navode da od 25 zemalja proširene Europske unije samo pet ima resor rada integriran u ministarstvo gospodarstva, ali da te zemlje (Njemačka, Austrija, Poljska, Irska i Švedska) imaju posebne ustanove koje sustavno prate tržište rada.

Savez se stoga zauzima za preustroj Ministarstva rada i socijalne skrbi u ministarstvo rada i socijalne politike shvaćene kao interakciju između gospodarstva, zapošljavanja i mreže socijalne sigurnosti.

Ta sindikalna središnjica podupire uspostavu jedinstvena ministarstva obrazovanja i znanosti, koje bi sjedinilo sav obrazovni sustav, a zauzima se i za to da se ministarstva gospodarstva te obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva sjedine u ministarstvo gospodarstva i poduzetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće SSSH-a odlučilo je da će izvanredni kongres te središnjice, koji će birati predsjednika, potpredsjednike i tajnika, biti održan 16. travnja 2004. u Zagrebu. Izvanredni kongres, na kojemu će sudjelovati 282 sindikalna zastupnika, prihvatit će i novi ustroj i način financiranja, rekla je Vesna Dejanović.

"Vjerujem da ćemo reorganizacijom, restrukturiranjem i repozicioniranjem zauzeti prvo mjesto na sindikalnoj sceni, ne samo po broju članstva nego i po snazi", rekla je Dejanović.

Vijeće Saveza, koje je sjednicu održalo u Sindikalnom domu na Sljemenu, osudilo je "nepotrebno" poskupljenje kruha, ocijenivši da će to poskupjeti potrošačku košaricu i ugroziti standard najsiromašnijih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara