Štakori preplavili Osijek, ulaze ljudima u kuće i posvuda ostavljaju izmet

Štakori preplavili Osijek, ulaze ljudima u kuće i posvuda ostavljaju izmet

Ilustracija: 123rf

ŠTAKORI su preplavili Osijek. Ulaze građanima u kuće, hodaju po dvorištima i ulicama, ostavljaju izmet posvuda i uopće se ne boje ljudi. Građani ih viđaju posvuda po ulicama, piše Glas Slavonije.

Magdalena Sikora, prof. biologije i kemije, voditeljica Službe za dezinfekciju dezinsekciju i deratizaciju Osijek, kaže da je biologija štakora takva da su veća kretanja od ožujka do svibnja i u jesenskim mjesecima od rujna do studenoga, jer se tada razmnožavaju i u potrazi su za hranom.

"Pogotovo ih se može vidjeti ako su se na tim mjestima obavljali neki građevinski radovi, pa se njihovi putovi kojima se inače kreću poremete. Tada znaju tražiti nove putove i u tim trenucima ih više viđamo nego inače. U ovom je trenutku sustavna deratizacija pri kraju. Grad Osijek financira dvije deratizacije tijekom godine, proljetnu i jesensku, kako je i propisano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Na terenu je pet tvrtki koje obavljaju deratizaciju od periferije prema centru grada", kaže Sikora.

Profesorica biologije i kemije pojašnjava i koji je glavni uzrok zašto ih građani viđaju te zašto ulaze u kuće.

"Što se tiče preventivnih mjera, ne trebaju imati izvor hrane jer ih to privlači. Znalo se događati da je pokraj napuštena kuća ili neodržavano dvorište i oni tamo imaju svoja legla, jer ih tamo nitko ne uznemirava, a naravno, ako tamo nemaju hrane, mogu se vidjeti u potrazi. Uvijek se kreću rubno, primjerice uz živice, ograde i slično. Ako uđu u kuću, i tu je jedini razlog potraga za hranom. Nema drugog razloga", pojašnjava profesorica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara