Stala obnova katedrale Notre-Dame. Macron: Obnovit ćemo je za pet godina

Stala obnova katedrale Notre-Dame. Macron: Obnovit ćemo je za pet godina
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u srijedu da će sve biti učinjeno kako bi se pariška katedrala Notre-Dame, stradala prošle godine u požaru, obnovila za pet godina, kao što je i obećao prije godinu dana.

U videu na internetskoj stranici Elizejske palače, postavljenom povodom prve obljetnice požara, šef države je naglasio da ta drama nije zaboravljena iako su "naši dani, naše misli, naši životi" potpuno zaokupljeni krizom zbog pandemije koronavirusa.

Obnova katedrale stala zbog koronavirusa

"Obnovit ćemo Notre-Dame za pet godina, to sam obećao. Učinit ćemo sve kako bismo ispunili taj rok. Naravno, gradilište stoji u ovom trenutku zbog zdravstvene krize, ali će krenuti u rad čim to bude moguće", najavio je.

Obnova je stala 16. ožujka zbog rizika zaraze na gradilištu. Međutim, u pravom smislu riječi obnova još nije ni počela.

U svojoj poruci Emmanuel Macron ponovno zahvaljuje svima onima koji su je spasili i koji je obnavljaju.

"Obnova Notre-Damea tiče se svih nas jer je ona bez sumnje simbol otpornosti našeg naroda, njegove sposobnosti da prevlada izazove i da se podigne", dodao je.

Macron obećao nadljudske napore da se u pet godina obnovi Notre-Dame

Vatra koja je 15. travnja prošle godine počela gutati to remek-djelo iz 13. stoljeća oštetila je krov i srušila zvonik. 

Macron je tada obećao nadljudske napore kako bi se u pet godina obnovila građevina koja je dio UNESCO-ove baštine. Želja je da se završi do Olimpijskih igara u Parizu 2024. 

No francuska karantena u svrhu sprječavanja širenja virusa - zbog koje su u potpunosti obustavljeni radovi na građevini - čini taj cilj još daljim.

Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju. 

Unatoč masivnim drvenim gredama koje sprječavaju da ne padnu arkade i zabat, struktura je i dalje krhka. Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kad je brzina vjetra prelazila 40 km/h.

Radnici koji uobičajeno rade na građevini nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele u požaru, koji je izbio tijekom renovacije krovišta. Sve dok to ne učine, ne mogu postaviti izdržljiviji privremeni krov koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine. 

Uzrok požara još nije poznat, sumnja se u loše spojene električne žice

Iako istražitelji još nisu utvrdili uzrok požara, tužitelji sumnjaju da krivnja leži na loše spojenim električnim žicama ili neugašenoj cigareti. 

Bezbrojne operacije čišćenja i restauracije su na čekanju, a glavni arhitekt projekta Philippe Villeneuve upozorio je da bi se tijekom radova mogli pojaviti novi izazovi. 

Nikakve komemoracije nisu planirane povodom obilježavanja godišnjice požara, u skladu sa zabranama javnih okupljanja tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

Samo će veliko zvono "Emmanuel" na južnom tornju katedrale zazvoniti u 20 sati kako bi označilo trenutak izbijanja požara.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara