Stanari angažirali odvjetnicu, traže adekvatan smještaj

DANAS u podne u HEP-u je održana press konferencija kojoj su željeli prisustvovati i stanari Kupske ulice, no nakon što im to nije dopušteno, oni su ogorčeno ustvrdili kako su istjerani iz zgrade HEP-a.

Stanar Željko Jaklović novinarima je ispričao tijek događaja od subote navečer do evakuacije. On kaže kako se u subotu navečer oko 21 sat osjetilo podrhtavanje tla, a već oko 2 ujutro počelo je pucati dvorište. Do zore je potonula ograda, a kuća se urušila u 13 sati u nedjelju. Susjedi su pomagali jedni drugima, mlađi su pomagali iznositi starije, međutim odjeću nisu stigli uzeti iz kuća. Jaklović kaže kako je policija stigla oko 14 sati, te da evakuacija nije bila potrebna jer su već svi ionako bili izvan svojih kuća.

"U hostelu je katastrofa. Prljavo je i nemamo tople vode. Odjeću posuđujemo jer je naša ostala u kućama" - dodao je Jaklović koji je s novinarima razgovarao ispred zgrade HEP-a.

Stanari traže adekvatan smještaj

Stanari su ostali ispred zgrade HEP-a i nakon konferencije, gdje je stigla i odvjetnica Vesna Jurički koju su stanari opunomoćili da ih zastupa u njihovim potraživanjima.

Oni smatraju da je smještaj u Remetincu u redu kao privremeni smještaj za dan-dva, ali ne i za nekoliko mjeseci. Zahtijevaju adekvatan smještaj dok se neće moći vratiti svojim kućama, a razmišljaju o dvjema varijantama. Prva je da ih se smjesti u podstanarske stanove koji će im biti plaćeni, a druga  je smještaj u hotelu. Također, traže da taj smještaj bude negdje u njihovom naselju.

Jurički je kazala kako je čula da su stanari upozoravali na loše stanje, no zasad nema detaljnih informacija o tome.

HEP nastavlja gradnju?

U HEP-u ne žele ništa špekulirati o nastavku gradnje, no na konferenciji za novinare, Ivan Mravak, predsjednik Uprave HEP-a, rekao je kako zasad ne postoji nikakav razlog da se gradnja nove poslovne zgrade HEP-a ne bi nastavila. Smatraju kako opasnost od urušavanja dizalice ne postoji jer je ukopana na betonskim nosačima, a voda koja je ušla u jamu spriječila je daljnje urušavanje. Također dodali su rade na sanaciji terena te da stavljaju šljunak i oko postojećih objekata.

"Nije u planu nikakva financijska naknada, odnosno obeštećenje za stanare koji su ostali bez kuća" - rečeno je u HEP-u.

Direktor Tehnike d.d. Filip Filipec koja je izvođač radova kazao je kako je do loma došlo na mjestu gdje je bilo najmanje opterećenje tijekom gradnje. "Cijelu noć smo proveli na gradilištu u sanaciji, i stanje je puno bolje nego jučer. Poboljšanje se također očekuje u sljedećim danima. Još ne znamo razlog urušavanja, ali ćemo zatražiti stručnjake za ekspertno mišljenje." - rekao je Filipec te dodao kako je trenutno radi sigurnosti bolje za stanare da se ne vraćaju u kuće. Tvrtka odbacuje bilo kakve insinuacije da su odgovorni za urušavanje.

Bandić optimističan

U Gradskom poglavarstvu danas je održana zatvorena sjednica na kojoj su predstavnici HEP-a i Tehnike izvijestili gradonačelnika o stanju na terenu. Nakon sjednice novinarima je rečeno kako se u idućih desetak dana očekuje da će se sanirati kran te da će stanari tada moći doći po svoje stvari. No, Bandić je optimistično kazao kako se nada da će to biti riješeno u idućih četiri-pet dana. Dodao je i kako će se o eventualnoj naknadi štete stanarima odlučivati kada se utvrdi tko je odgovoran.

Najavljeno je kako će Zvonimir Šostar biti veza između Poglavarstva i događaja na terenu. Stanarima je obećao maksimalnu pomoć koju im grad može pružiti.

''Mislimo kako je jedan od glavnih razloga urušavanja nevrijeme u Sloveniji koje je djelomično zahvatilo i Hrvatsku te se zbog njega podigla razina podzemnih voda'', rekao je Šostar.

Iz Kupske je evakuirano ukupno 66 osoba, od toga 19 obitelji, šest samaca te dva studenta podstanara. 48 osoba smješteno je u hostel u Remetincu.

Kran je stabilan

Najnovije geodetske snimke krana pokazuju da je trenutno stabilan i da se ne miče. Nastavit će se i dalje praćenje stabilnosti i krana i okolnih kuća. "Investitor je sukladno nalogu Građevinske inspekcije nasipavao temelje krana. Praćenje provođenja hitnih mjera kao i utvrđivanje svih relevantnih činjenica je u tijeku. Uzet je marker betona, istražuju se podzemne vode i razlog pucanja diafragme (potpornog zida) kao i sve ostale opsežne radnje. " - priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Jutros nastavljena evakuacija

Nakon što je noćas evakuiran dio stanara Plitvičke ulice, danas prijepodne evakuiran je i dio HEP-ove zgrade, te RBA banka u Vukovarskoj ulici.

A.H./J.Da.
Foto: H.P./I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara