Stanimirović: Nisam nazočio razdvajanju Lovasana za odlazak u minsko polje

SABORSKI zastupnik i predsjednik SDSSa dr. Vojislav Stanimirović danas je, svjedočeći na Županijskom sudu u Vukovaru u glavnoj raspravi u postupku koji se vodi protiv 17orice optuženika za ratni zločin počinjen u jesen 1991. u mjestu Lovasu, izjavio kako nije točan iskaz jednog od svjedoka da je bio nazočan razdvajanju mještana Lovasa za odlazak u minsko polje.

U srpskoj agresiji na Lovas poginulo je 69 osoba, od kojih su 24 ubijene u minskom polju. Današnjem suđenju bio je nazočan jedino optuženik Ilija Vorkapić, a ostalima se sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Stanimirović je prošli tjedan od suda tražio da njegovo svjedočenje ne snimaju televizijske kamere, što je odbijeno.

Sudac Ante Zeljko na početku je naveo iskaz svjedoka Stjepana Peulića iz Lovasa u kojemu on kaže da se "ime dr. Vojislava Stanimirovića navodi među osobama koje su 18. listopada 1991. pri razdvajanju mještana Lovasa za odlazak u minsko polje stajale pokraj prvooptuženoga Ljubana Devetaka".

"To je izmišljotina i neistina", ustvrdio je u svjedočenju Stanimirović, dodavši kako je u Lovasu 1991. boravio dva puta kao "rezervni sanitetski oficir JNA zadužen za organiziranje sanitetske službe u mjestima u zapadnom Srijemu u koje je prethodno ušla vojska".

"Pri ulasku u Lovas stražari na ulasku u selo, koji su pripadali paravojnim postrojbama, uputili su nas da se moramo javiti komandantu sela. Nakon jednosatna čekanja pred nas je sa sastanka izišao Ljuban Devetak i pitao nas što trebamo, rekavši nakon toga da u selu imaju već sanitetsku službu i lijekove, te da im mi nismo potrebni", rekao je Stanimirović. Dodao je kako su se u to vrijeme u Lovasu nalazili "pripadnici JNA, teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan Silni".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje državne odvjetnice Biserke Trenerski kako je bio odjeven, Stanimirović je rekao da je nosio "SMB odoru na rukavima koje se nalazio znak Crvenog križa, na glavi je imao kapu sa zvijezdom petokrakom, a imao je i pištolj".

Govoreći o okolnostima u kojima je mobiliziran u bivšu JNA, Stanimirović je naveo kako ga je nakon povratka s godišnjeg odmora "uhitila policija u Vukovaru 25. srpnja 1991.". Na intervenciju "nekog" Hrvata te je iste večeri pušten iz policije, s preporukom "jednog iz policije prezimena Radoš da mi ne mogu jamčiti sigurnost u Vukovaru". S propusnicom Narodne obrane, "gdje je bio Tomislav Merčep", Stanimirović je napustio Vukovar, otišao u Šid i ondje polovicom rujna mobiliziran u postrojbe bivše JNA.

Osim Stanimirovića danas je svjedočila i Bernardica Ozdanovac iz Osijeka, čiji su roditelji ubijenui u Lovasu. Kako je u vrijeme okupacije Lovasa živjela u Osijeku, nije mogla govoriti o ratnim događajima u tom mjestu.

Nastavak glavne rasprave najavljen je za 27. siječnja, kad će biti saslušani novi svjedoci.

(Hina) žd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara