Stanje na burzi nakon izbora u Argentini: Peso raste u odnosu na dolar

Stanje na burzi nakon izbora u Argentini: Peso raste u odnosu na dolar
Foto: EPA

PERONIST lijevog centra Alberto Fernandez, pobjednik predsjedničkih izbora u Argentini, zemlji zaglavljenoj u recesiji i čestim financijskim previranjima, suočen je u s reakcijom tržišta nervoznih uoči izbora.

Suprotno prognozama, peso je danas tijekom otvaranja mjenjačnica porastao za 3 posto u odnosu na dolar.

Fernandez je pobijedio u prvom krugu dosadašnjeg liberalnog predsjednika Mauricia Macrija s 48,1 posto prema 40,3 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima.

Za pobjedu u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto glasova ili puno više od 40 posto uz prednost od više od 10 bodova ispred kandidata na drugom mjestu.

Pooštrene kontrole tečaja mjenjačnica

Dan nakon predizbora u kolovozu, koje su smatrali generalnom probom predsjedničkih izbora na kojima je Fernandez trijumfirao, argentinska tržišta su popustila panici, zastrašena perspektivom povratka peronista na vlast i peso i burza su potonuli.

Tjedan prije službenih izbora peso je pao za 5,86 posto oslabljen strahovanjima od neplaćanja zemlje, koja je dobila zajam od 57 milijarda dolara od Međunarodnog monetarnog fonda. MMF je naveo da nestrpljivo očekuje suradnju s novom vladom.

Vlada je pooštrila kontrole tečaja mjenjačnica na snazi od rujna kako bi zaustavila pad monetarnih rezervi zemlje.

Predsjednik Središnje argentinske banke Guido Sandleris je rekao da su nakon predizbora u kolovozu rezerve pale za 22 milijarde dolara.

Prema novom režimu na snazi od 10. prosinca, datuma stupanja nove vlade, pojedinci će moći kupiti samo 200 dolara mjesečno u svrhu štednje, prema dosadašnjih 10.000.

Naviknuti na ekonomske preokrete, brojni Argentinci su u petak otišli u banke i mjenjačnice kupiti dolare ili podignuti svoje depozite, dok ih je Fernandez pokušavao smiriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara