Stanje na požarištima: Obranjen Nacionalni park Paklenica

ISTOČNI kraj požarišta na Velebitu koji je prijetio Nacionalnom parku Paklenica pod nadzorom je, a park je obranjen, izjavio je danas iza 13 sati zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Zadru Željko Šoše.

Po njegovim riječima, stanje na požarištu povoljnije je nego jučer, iako je na većem dijelu površine zahvaćene požarom nemoguće gasiti zbog miniranog terena.

U gašenje su uključeni pripadnici JVP iz Zadra, pripadnici DVD-a iz Starigrada, djelatnici PU zadarske, djelatnici NP Paklenica, a od jutros djeluju i kanaderi. Iz Gospića je helikopterom na južnu stranu Velebita jutros stigla pomoć vatrogasaca s područja Ličko-senjske županije koji gase požar u predjelu Oglavinovac. Riječ je o stjenovitom, nepristupačnom i dijelom miniranom terenu.

Požar na Velebitu izbio je prošlog tjedna i nakon nekoliko dana stavljen je pod nadzor, no na zapadnom kraku požarišta vatra se jučer ponovno razbuktala.

Na požaru koji je jučer izbio kod sela Radišinovci u blizini mjesta Vrana, u kome je izgorjelo deset hektara trave i niskog raslinja, a lokaliziran je u 18,30 sati, tijekom noći se dežuralo i nije došlo do ponovnog obnavljanja požarišta.

Na požaru koji je sinoć izbio u 20,45 sati, na predjelu Danila Gornjih prema Vrpolju, izgorjelo je 24 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Požar je gasilo 30 gasitelja s osam vozila Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Šibenika, Zablaća, Vodica, Zatona i Grebaštice. Požar je lokaliziran u 23,45 sati, a tijekom noći na požarištu dežuralo je sedam gasitelja sa dva vozila.

Na požaru na brdu Rasovača, kod sela Dražić u blizini mjesta Perkovići, a u kome je izgorjelo oko 40 hektara trave, a lokaliziran je u 15,30 sati, tijekom noći se dežuralo i nije došlo do ponovnog obnavljanja požarišta.

Na požaru od 8. kolovoza kod mjesta Ljubosinje u kome je izgorjelo 12 hektara trave, niskog raslinja i makije, a lokaliziran je u 17,30 sati, tijekom noći se dežuralo i nije došlo do ponovnog obnavljanja požarišta.

U Županiji splitsko-dalmatinskoj nije došlo tijekom noći do aktiviranja bilo kojeg dosadašnjeg požara i noć je protekla mirno.

Na požaru koji je jučer planuo na otoku Korčuli kod mjesta Prižba, u kome je izgorjelo 12 hektara trave, niskog raslinja i makije, a koji je lokaliziran u 17,25 sati, tijekom noći se dežuralo i nije došlo do ponovnog obnavljanja požarišta.

Požar koji je jučer izbio u 18,15 sati kod mjesta Glušci kod Metkovića, u kome je izgorjelo 7,5 hektara trave i niskog raslinja, lokaliziran je u 20 sati. U gašenju su sudjelovala dva zrakoplova "air tractor" i 11 gasitelja s tri vatrogasna vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Metković i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković. Tijekom noći se dežuralo i nije došlo do ponovnog obnavljanja požarišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara