Stanovnici EU-a koji žive u Velikoj Britaniji žele ostati tamo i nakon Brexita

Stanovnici EU-a koji žive u Velikoj Britaniji žele ostati tamo i nakon Brexita
Foto: EPA

BLIZU dva milijuna Europljana tražilo je da ostanu u Velikoj Britaniji nakon Brexita, od kojih pola milijuna samo u rujnu, navode statistike koje je objavila vlada.

Ukupno je do kraja rujna primljeno 1,8 milijuna molbi (1.860.200), od kojih 520.600 primljenih samo u rujnu.

"To pokazuje njihovu zabrinutost", rekao je Nicholas Hatton, utemeljitelj udruge The3Million, koja brani interese europskih građana Velike Britanije.

"Kada se zastrašuje ljude, oni se zabrinu i pokušavaju osigurati svoj status, a vlada ih zastrašuje opasnostima nepostizanja sporazuma", rekao je.

Najviše molbi podnijeli Poljaci, Rumunji i Talijani

Premijer Boris Johnson ponavlja da će njegova zemlja iz Europske unije 31. listopada izaći sa sporazumom ili bez njega i navodi da je spreman na neuredan izlazak, bez obzira na gospodarske ili socijalne posljedice.

Ukupno ih je više od 1,5 milijuna dobilo pozitivan odgovor, prema službenim statistikama. Za 61 posto je odobren stalni boravak ("settled status"), koji su dobile osobe koje su ondje živjele neprekidno najmanje pet godina, što im omogućuje nastavak rada i socijalnu potporu nakon Brexita.

"Pre settled status" je dobilo 38 posto drugih, koji u Velikoj Britaniji borave kraće razdoblje. Taj status im omogućuje da ostanu dodatnih pet godina u zemlji i da traže stalni status kada potekne rok od pet godina stalnog boravka.

Poljaci, Rumunji i Talijani su najbrojniji podnositelji tih molbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara