Stanovnicima Guama izdano upozorenje: Pripremite se za sjevernokorejski napad

Stanovnicima Guama izdano upozorenje: Pripremite se za sjevernokorejski napad

Foto: FaH/Getty

NAPETOST između Sjeverne Koreje i SAD-a neumoljivo raste, pa je tako stanovnicima američkog teritorija izdano upozorenje za slučaj da Pjongjang ostvari svoju prijetnju i lansira četiri projektila na Guam.

>> Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje


>> ANALIZA Što možemo očekivati ako stvarno dođe do rata SAD-a i Sjeverne Koreje?


>> Dok Trump sve ozbiljnije prijeti Sjevernoj Koreji, Japanci se spremaju za rat

Kako javlja Sky News, Ured za civilnu obranu Guama izdao je brošuru kojom upozorava stanovnike što napraviti u slučaju da Sjeverna Koreja zaista lansira projektile prema tom otoku na kojem su smještene dvije američke vojne baze - jedna zrakoplovna i jedna mornarička.

U brošuri pod nazivom "Pripreme za neposrednu prijetnju projektilima" stanovnicima Guama se poručuje da u slučaju sjevernokorejskog napada ne gledaju u eksploziju i da potraže zaklon u čvrstim strukturama, po mogućnosti pod zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upozorenju stanovnicima tog otoka navode se i uputstva za uklanjanje radijacije. "Ako je moguće, istuširajte se s puno vode i sapuna kako biste uklonili radioaktivnu kontaminaciju", stoji u brošuri.

Pjongjang zaprijetio napadom na Guam nakon Trumpove izjave o "vatri i bijesu"


Sjevernokorejska prijetnja napadom na Guam, američki teritorij u Pacifiku poznat po svojim bijelim pješčanim plažama, uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio".

Pjongjang tvrdi da vojna vrhuška Sjeverne Koreje ovih dana finalizira planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hwasong-14, koji bi trebali pasti u more manje od 40 kilometara od Guama.

"Sve što možemo napraviti je moliti se"


Na Guamu živi oko 160.000 stanovnika, a nakon što je režim u Pjongjangu odredio upravo taj otok za svoju prvu metu, stanovnici otoka ne mogu sakriti svoju zabrinutost.

"Ne znamo hoće li Sjeverna Koreja ovaj put ispuniti svoje prijetnje. Budući da se na Guamu navodno nalazi golema količina američkog naoružanja, sve što možemo napraviti je moliti se i vjerovati da će sve biti u redu", rekla je za CNN Tayana Pangelinan, stanovnica Dededa, najmnogoljudnijeg naselja na Guamu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara