Starici se predstavio kao šef banke pa joj ukrao 200.000 kuna. Pazite se ovoga

Starici se predstavio kao šef banke pa joj ukrao 200.000 kuna. Pazite se ovoga
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POLICIJSKI službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom kojeg se sumnjiči za prijevaru.

Naime, sumnjiči ga se da je sredinom prosinca na kućni telefon nazvao 78-godišnjakinju u Kalima te se predstavio kao direktor banke, pitao je za ušteđevinu koju posjeduje i savjetovao da podigne novac kako bi ga mogli provjeriti.

Nakon toga 78-godišnjakinja je sa svog računa podigla nekoliko stotina tisuća kuna te novac nakon dva dana predala navodnom policijskom službeniku.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 49-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog prijevare predan pritvorskom nadzorniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

Savjeti policije

Policija je u kontekstu ove prijevare izdala priopćenje u kojem savjetuje ljudima kako se ponašati u ovakvim situacijama.

"Osobe starije životne dobi česta su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu. Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično. Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se zaista radi. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, savjetujemo:

- zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma

- ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata

- ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi

- provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz ''špijunku'' ili koristite sigurnosni lanac na vratima

 - kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama - pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži

- od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid

- ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba koju navodno predstavlja uputila k vama

- ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede

- posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke - osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak

- upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.

- ukoliko posumnjate u osobe, posebice ako je počinjeno kazneno djelo, ODMAH obavijestite policiju na broj 192", objavila je policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara