Status profesora širi se Fejsom: Zaboravili mu poslati račun na 25 kuna, ali ne i ovrhu od 700

Status profesora širi se Fejsom: Zaboravili mu poslati račun na 25 kuna, ali ne i ovrhu od 700

Foto: Pixsell/Zarko Basic/Facebook

GORDAN LAUC, profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu objavio je danas na svojem Facebook profilu kako je dobio prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb zbog dugovanja od 25 kuna.

Kako nema vremena za natezanje sa sudom, troškove koji su se popeli na gotovo 700 kuna je platio, ali je paralelno podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

Prijavio ih DORH-u

U toj prijavi je izrazio sumnju kako se odvjetničko društvo koje mu je poslalo prijedlog za ovrhu s upravom KBC-a udružilo u "zločinačku organizaciju radi ostvarivanja nepripadne dobiti".

Naime, kako je napisao u svojoj objavi, do duga je došlo jer je na KBC-u Rebro 2015. godine dobio mast protiv upale uha, što mu nisu mogli naplatiti jer je bilo kasno. Rekli su mu kako će mu poslati račun za 25 kuna participacije, što nikada nisu napravili, ali mu je sada stiglo rješenje o ovrsi na gotovo 700 kuna.

Izrazio je sumnju u to jesu li račun slučajno zaboravili poslati ili je to napravljeno namjerno kako bi se poslije mogle slati ovrhe i naplaćivati troškovi ovršnog postupka.

Putem Facebooka je upitao je li se još nekome dogodilo slično.

"Možda oni namjerno nisu poslali račun"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Ja doista volim ovu našu zemlju. Putovao sam svuda po svijetu, živio dulje vrijeme u Njemačkoj i Americi, no ma koliko god se mi žalili na Hrvatsku, ona je još uvijek jedno predivno mjesto za život. No upravo zbog toga, smatram svojom obavezom vrištati do neba kada vidim kako nam pojedinci zagorčavaju život i pretvaraju Hrvatsku u močvaru... Svi smo se mi nagledali svakakvih gluposti oko nas, no ako ih sami ne krenemo ispravljati, neće ih nitko ispraviti. Stoga evo mog malog doprinosa ispravljanju «krivih Drina».

Dakle priča počinje jedne noći u lipnju 2015. kada sam završio na hitnoj na Rebru, jer sam dan kasnije morao na put avionom, a upala uha mi se nikako nije smirivala. Simpatični mladi specijalizant mi je stavio antibiotsku mast u uho i stvar je bila riješena. Kako su bili sitni noćni sati, nisu mi mogli ispostaviti račun na 25 kuna participacije, pa su mi ga rekli poslati kući. Nisu ga nikada poslali, i ja sam na to potpuno zaboravio. Sve do danas kada sam dobio rješenje o ovrsi prema kojem moram platiti tih 25 kuna participacije, zatezne kamate od cca 4 kune, ali i 688,13 kn troškova ovrhe.

Dakle dužan sam im 25 (dvadeset i pet) kuna, a i to samo zato što mi nisu bili u stanju naplatiti tih 25 kn kad sam bio kod njih. Nikada mi nisu poslali račun i sada mi šalju ovrhu za tih 25 kn, ali i za troškove ovrhe od 688,13 kn (dakle skoro 30x više od neplaćenog računa). Kako nemam vremena za gubljenje na natezanje sa sudom, a troškovi koji su navedeni u prijedlogu za ovrhu su u skladu sa zakonom, ja sam to platio. No paralelno sam napisao kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u kojem izražavam sumnju da se predmetno odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u «zločinačku organizaciju» (to je pravni termin koji opisuje udruživanje više osoba radi poduzimanja nezakonitih radnji) radi ostvarivanja nepripadajuće dobiti. Možda taj račun meni nisu poslali slučajno. Možda su slučajno zaboravili poslati i opomenu i čekali dvije godine. No možda to sve nije slučajno. Možda oni namjerno nisu poslali račun, kako bi odvjetničko društvo moglo naplatiti troškove ovršnog postupka. Ja sam izrazio sumnju, a na Državnom odvjetništvu je da istraži jesu li te sumnje opravdane.

Samo što nas dosadašnje iskustvo uči da takve situacije baš i nisu prioritet Državnom odvjetništvu, pa molim sve svoje Facebook prijatelje da se organiziramo i pomognemo im. Jeste li se možda vi sami ili netko od vaših prijatelja našao u sličnoj situaciji? Je li možda u pitanju bilo isto ili povezano odvjetničko društvo ili javni bilježnik? Idemo iskoristiti moć društvenih mreža i sami provjeriti te sumnje. Ja ću vrijeme koje bi potrošio na žalbe na tu ovrhu uložiti u skupljanje informacija i možda tako napravimo jedan mali korak prema društvu u kojem će svima nama biti bolje...", poručio je Lauc.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara