Stazić: Ravnatelju HRT-a treba dati Pulitzerovu nagradu zbog ograđivanja od Stankovića

Stazić: Ravnatelju HRT-a treba dati Pulitzerovu nagradu zbog ograđivanja od Stankovića

Foto: HRT/FaH

SDP-ovac Nenad Stazić danas je u saboru ironično predložio da se ravnatelja HRT-a predloži za Pulitzerovu nagradu.

Nenad Stazić se danas na sjednici saborskog Odbora za medije osvrnuo na slučaj ograđivanja HRT-a od svojega voditelja Aleksandra Stankovića zbog pitanja koje je postavio gostu emisije "NU2", ratnom veteranu Predragu Mišiću.

"Predlažem zaključak da ravnatelja HRT-a predložimo za Pulitzerovu nagradu jer je to prvi i jedini slučaj u svijetu da se bilo tko ogradio od pitanja svog novinara. Takvog primjera u svijetu nema, tu je Hrvatska jedinstvena", ustvrdio je Stazić.

Glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić, odgovorio mu je kako vodstvo HRT-a u konkretnom slučaju smatra da je postupilo ispravno i o tome je objavilo priopćenje.

"U slučaju Stankovića izjava HRT-a bila je nedopustiva jer se miješa u slobodu izražavanja jednog novinara pa makar ono bilo u obliku pitanja. Nema ograničenja u slobodi medija, bez obzira što je to javni servis", ocijenio je pak Čičak.

Osuda prijetnji novinarima


Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je primio na znanje izvješća o poslovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) za 2014. i 2015. godinu, te se na prijedlog Gorana Beusa Richembergha (GLAS) složio da pisanom izjavom osudi govor mržnje u svjetlu nedavnih prijetnji novinarima.

"Radi se o eklatantnim primjerima kršenja prava na javnu riječ. Radi se o prijetnjama smrću koje su izrečene i na drugi način iskazane nekolicini novinara, primjerice Maji Sever s HRT-a, Vojislavu Mazzoccu s Indexa i, najnovije, Nataši Božić s N1. Mislim da takvom osudom možemo pridonijeti ne samo osudi govora mržnje, već i stvaranju boljeg ozračja kako bi novinari mogli raditi svoj posao slobodni od vanjskih pritisaka i prijetnji", predložio je Beus Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čičak: Nije riječ samo o prijetnjama novinarima


Vanjski član Odbora, Ivan Zvonimir Čičak, dodao je kako nije riječ samo o prijetnjama novinarima, već i nizu organizacija i portala i da treba generalno osuditi govor mržnje.

"Ne poznajem nikoga tko ne bi osudio takav oblika nasilja i prijetnji pa predlažem da napravimo jednu izjavu i uputimo prema medijima", složio se predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ).

Pokušaji legitimiranja govora mržnje


Nakon sjednice Beus Richembergh izjavio je kako takve prijetnje ne smiju proći bez osude.

"Zadnjih tjedana svjedoci smo primitivizacije u javnom prostoru u pokušaju da se legitimira govor mržnje koji eskalira. Na žalost, to više nije samo udar na slobodu javne riječi nego i na javno izrečene stavove novinara, a znamo da su ton, slika i riječ jedino što novinari imaju. Apsolutno je nedopustivo da nema javnog komentara odgovornih za kreiranje ukupne političke atmosfere na nekoliko recentnih slučajeva otvorenih prijetnji novinarima, i to smrću", izjavio je.

To ne smije proći bez javne osude, a Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prava je adresa koja u ime Hrvatskog sabora mora poslati javnu poruku da je to nedopustivo i da se ne smije dozvoliti da takvi slučajevi prođu ne samo nezabilježeno nego i nekažnjeno, smatra Beus Richembergh.

"U ovim konkretnim slučajevima može se ući u trag siledžijama koji prijete i mislim da treba djelovati jednako efikasno kao u onim slučajevima kada je netko premijeru rekao 'crno ti je oko u glavi'. To je opasna situacija, možda se ne radi o ljudima koji su stvarno u stanju nanijeti zlo takvoga tipa, ali ako se ne reagira, oni mogu inspirirati one koji šute, priđu i nanesu zlo", kaže zastupnik.

Naglasio je kako očekuje od policije da bude promptna i posao obavi profesionalno, kao što očekuje i od Državnog odvjetništva da potom podigne odgovarajuće tužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara