Stečajni upravitelj Marić: Idući tjedan pregovori s "Mečeljem"

IDUĆI tjedan nastavit će se izravni pregovori s ruskom tvrtkom ´Mečelj´ (Mechel) iz Čeljabinska u sastavu ruskog holdinga ´Ugljemet´ kao najpovoljnijim i najozbiljnijim ponuđačem za kupnju sisačke Željezare, izvijestio je danas stečajni upravitelj u Željezari Ilija Marić.

´Ponudit ćemo im ugovor kakav smo ponudili i bivšem vlasniku - Željezari Sisak Novoj d.o.o., a zatražit ćemo i njihova jamstva ako jednostrano raskinu ugovor i napuste Željezaru´, rekao je Marić za Hinu. Dodao je da je ´Mečelj´ ponudio da će zadržati svih 1700 radnika i da će 1. ožujka preuzeti Željezaru i početi proizvodnju u njoj.

Marić je kazao da tvrtka ´Mečelj´ zapošljava oko 45 tisuća radnika i na šestom je mjestu po proizvodnji čelika u Rusiji, a ´Ugljemet´ zapošljava 70 tisuća radnika. ´Taj holding u svom sastavu ima banku ´Ugljemetbank´, osiguravajuću grupu BASK i mirovinski fond ´Penfosib´. U 2002. kupio je rumunjsku tvornicu specijalnih čelika COST s 5000 radnika te tvornicu vučenog čelika u Austriji´, rekao je Marić i dodao: ´´Ugljemet´ želi ulagati u Željezaru radi proizvodnje gotovih metalurških proizvoda, prometnog položaja tvornice i kvalitetnih radnika.´

Stečajni upravitelj pozdravio je zauzimanje ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca i sisačkoga gradonačelnika Dinka Pintarića u posredovanju s ruskom tvrtkom ´Mečelj´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da Stečajna uprava nastoji osigurati novac za minimalne plaće radnicima za prosinac prošle godine. ´Ako nam grad Sisak pozajmi tri i pol milijuna kuna, plaće ćemo moći isplatiti sutra, a 5. i 6. veljače minimalne ćemo plaće moći isplatiti vlastitim novcem´, najavio je Marić.

Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare pozdravila je nastavak pregovora s ruskim ´Mečeljom´ kao najpovoljnijim ponuđačem, osobito zato što bi ta tvrtka zadržala sve radnike.

Koordinacija je također zatražila da u novoj Upravi Željezare ne bude nitko iz bivšeg poslovodstva, jer drži da su oni tvornicu doveli u sadašnje stanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara