FOTO Ogromna šteta na KBC Osijek: "Vjetar je nosio krov, voda prodirala, ovako nismo radili od rata"

FOTO Ogromna šteta na KBC Osijek: "Vjetar je nosio krov, voda prodirala, ovako nismo radili od rata"

Foto: KBC Osijek

NAJVEĆE nevrijeme ikad pogodilo je jučer Osijek u kojem je teška oštećenja pretrpio osječki KBC. Vjetar je 300 metara nosio limeni krov s bolnice i to iznad dijela gdje se nalaze pedijatrija i ginekologija.

Nitko od pacijenata, na sreću, nije stradao, a šteta se još zbraja.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, Vlatko Kopić rano jutros imao je hitan sastanak u bolnici kako bi se vidjeli konkretni podaci.

U razgovoru za Index dr. Kopić kazao je kako je riječ o šteti većoj od pet milijuna kuna, te kazao kako ovakvo nevrijeme koliko se on sjeća nije nikad pogodilo bolnicu."Ovako nismo radili od 1991."

"U onakvom stanju kakvo je bilo jučer nismo radili od 1991. kad je buknuo rat. Jučer je iz 17 sati KBC Osijek izrazito stradao, no svi pacijenti su zbrinuti i sigurni. Kako smo radili u ratu, tako smo i jučer. Oko pedeset posto limenog krovišta s ginekologije i pedijatrije vjetar je otpuhao i nosio ga jedno 300 metara. Pukom srećom nitko nije ozlijeđen. Sve jako ružno djeluje, materijalna šteta je preko 5 milijuna kuna jer prostori na 4. katu su neupotrebljivi", započeo je priču još uvijek šokiran dr. Kopić.U trenu dok smo razgovarali, u uredu su mu pristizali novi podaci o šteti na ostalim dijelovima bolnice kao i na njihovom Zavodu za fizikalnu medicinu u Bizovcu.


"Evo sad vidim da je stradalo i krovište na Klinici za patologiju pa na kirurgiji. Na našem Zavodu za fizikalnu medicinu koji se nalazi u Bizovcu voda je ušla u šest soba, stradalo je 19 prozora. Na odjelima ginekologije i pedijatrije voda je ulazila kroz prozor jer sama stolarija ne dihta.Na sreću u bolesničkim sobama na ginekologiji i pedijatriji nije bilo vode, samo je malo curila uz prozore pa smo pomaknuli pacijente. No, zato je na tom odjelu gdje se nalaze ljekarne, igraonice, blagovaonice, liječničke odaje i skladišta voda narasla i do 10 centimetara. Zvali smo naše djelatnike da dođu od doma i pomognu u saniranju.Mjesecima će trajati obnova

Intervenirale su i vatrogasne postrojbe. Cijeli kanalizacijski sustav nije mogao raditi pa je voda nasrnula u podrumske prostorije. Podovi su oštećeni, natopljeni vodom, bit će potrebni mjeseci da se to sanira. Vlada je rekla da će nam nešto pomoći, danas u 18 sati nam trebaju doći ministar zdravlja Dario Nakić i ministar fondova EU Tomislav Tolušić", rekao je dr. Kopić.Unatoč kaotičnoj situaciji, dodaje kako su sve probleme otklonili i riješili. Danas tvrdi, sve normalno funkcionira, iako je i jučer unatoč svemu, kaže, bolnica radila normalno."Jučer smo na Hitnom prijemu primili veliki broj naših sugrađana koji su stradali u nevremenu, što od pokušaja da spase svoju imovinu, a što od naleta vjetra. Srećom bile su to lakše tjelesne ozljede", kaže dr. Kopić koji nam je poslao i fotografije jučerašnjeg nevremena koje je poharalo Osijek i njihovu bolnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara