Stiglo pogoršanje: Grade se zečji nasipi u Varaždinu, u Koprivnici grom udario u kuću i izazvao požar

Foto: Matija Topolovec/Pixsell; Čitatelji Indexa; Meteoalarm; Hina

SNAŽNO nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom pogodilo je jutros nešto iza 6 sati karlovačko područje. Koliku je štetu tuča prouzročila, tek će se utvrditi. Uslijed snažnog nevremena praćenog jakom kišom, u nekim dijelovima i tučom, vatrogasci diljem zemlje imaju pune ruke posla...

> Svoje fotografije nevremena diljem Hrvatske šaljite nam na foto@index.hr

Osim što je karlovačko područje poharala jaka tuča veličine 2 do 5 centimetara, i vjetar je rušio stabla, pa su karlovački vatrogasci morali juriti s intervencije na intervenciju. Od jutros u 6,20 sati kad je započelo nevrijeme na karlovačkom području, palo je više od 30 litara kiše po četvornom metru. Na mjernim postajama izmjereno je od 27 do 36 litara, mjestimice možda i više, kažu u DHMZ-u, prenosi KAportal. Danas će kiša još padati tako da se prepostavlja da će visina padalina prijeći čak i 50 litara po četvornom metru. Pod vodom je i karlovački pothodnik.

Desetak porušenih stabala i grana, iz Zelenila kažu da će tri ekipe riješiti u toku dana. Vatrogasci pak standardno ispumpavaju podvožnjak na Ilovcu, ali i obilaze klizišta koja su aktivirana prošlog tjedna. Zapovjednik vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković i direktor Zelenila Stjepan Turković.

"Imamo 30-40 dojava na koje izlazimo zajedno sa komunalnim tvrtkama grada Karlovca i odrađujemo poslove pumpanja i uklanjanja stabala koja su bila na prometnicama ili na objektima. Kontroliramo klizišta koja su nam prošli tjedan bila puno veći problem. Danas smo preventivno bili na svim lokacijama gdje su objekti ugroženi i kontroliramo situaciju."

"Imamo još dojavu Dubovac, tamo je pala jedna grana na sam Dom zdravlja. Imamo dojavu sa Ruskog puta prema farmaceutskom vrtu i još nekoliko manjih lomova, to su uglavnom grane koje smo već sanirali."

Najteže je bilo u Korelčevoj, gdje je drvo oštetilo stambenu zgradu, a jedno je napravilo štetu i na bolnicu Dubovac koju je obišao gradonačelnik. Grad je do sada uložio gotovo deset milijuna kuna u sanaciju štete iz veljače i od prošlog tjedna, tako da za štetu od današnjeg nevremena koju još treba procijeniti, nedostaje sredstava.

"Ovo danas što se može vidjeti traži rebalans gradskog proračuna, a s druge strane traži pomoć nacionalne razine. To je ono na što sam upućivao cijelo vrijeme. Izgleda da nam priroda vraća, a kakvi mi jesmo kao ljudi, izgleda da nam i malo vraća što smo sve zaslužili, nažalost."

Ovaj dan je srećom prošao bez ljudskih žrtava.

Tuča u Karlovcu - Jelena Lalić

Tuča u Dugoj Resi danas oko 7.30 sati (poslala čitateljica Romana)

Tijekom današnjeg grmljavinskog nevremena, oko 13 sati, grom je udario u obiteljsku kuću nedaleko od središta Koprivnice i izazvao požar.

Vatru su ugasili djelatnici koprivničke Javne vatrogasne postrojbe, nakon čega je započeo policijski očevid.

Kako se neslužbeno doznaje, vlasnik kuće je Podravkin direktor Nediljko Baričić, čija je obitelj na ljetovanju pa u kući u trenutku udara groma nije bilo nikoga.

Jedan od susjeda je za Glas Podravine rekao da je zvao vlasnika kuće koji je, šokiran nemilim događajem, prekinuo ljetovanje i na povratku je u Koprivnicu.

Vatrogascima su požar dojavila dvojica dječaka iz susjedstva, koji su se igrali u sobi. Nakon snažnog udara groma osjetili su smrad, a potom su s balkona vidjeli dim iz susjedne kuće te odmah nazvali vatrogasce.

U Varaždinu počela izgradnja zečjih nasipa, u Krapini evakuacija

Državni centar za zaštitu i spašavanje od jutros je primio 100-injak poziva, a najkritičnije je na području Karlovačke i Krapinsko zagorske županije gdje su, usljed aktiviranja klizišta, počeli s izgradnjom zečjih nasipa.

"Ukupno je zaprimljeno 100-injak poziva koji su vezani uz poplavljivanje podruma i dvorišta, otežano odvijanje prometa uslijed vode na koliku, tuče, rušenja stabala i pojavu klizišta. Najviše poziva bilo je u Krapinsko-zagorskoj županiji, 40-ak te oko 30 poziva u Karlovačkoj. U Krapinskim toplicama se gradi zečji nasip zbog porasta vodostaja potoka Kostelina, službe su na terenu i pokušavaju otkloniti posljedice", rekao je Krizmanić iz DUZS-a..U Krapini je od jutra bilo 60-ak intervencija, na terenu je 25 vatrogasnih društava, a u pomoć im pristižu i vatrogasci iz susjednih općina, rekao je Media servisu zapovjednik županijske VZ, Marijan Lovrenčić koji ističe kako je, uz ono kod Krapinskih toplica, aktivirano i još nekoliko klizišta gdje se grade zečji nasipi.

"Jutros su rađeni kod Donje Šemnice, Krapine, trenutno su aktivirani radovi sa strojem kod Žutnice. Ima više mjesta i više aktivnih klizišta, kao što je primjerice na području Pačetine gdje voda prijeti rušenjem kuće, priprema se evakuacija ukućana", kaže Lovrenčić.

Ispumpava se voda i na području Varaždinske županije.

"Trenutno na 12 lokacija u županiji vatrogasci ispumpavaju vodu iz domaćinstava ili se provode mjere obrane od poplave. To je pretežno sjeverozapadni dio županije, područje općine Cestica. Na terenu je 130 vatrogasaca iz 15 DVD-ova, no sve linije su i dalje zauzete, ljudi sve više zovu tako da očekujemo pojačanje", kaže zapovjednik Stjepan Kovaček.

Redovna obrana od poplave na rijeci Bednji

Zbog obilnih kiša proglašena je redovna obrana od poplave na rijeci Bednji u Varaždinskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji poplavljeni su podrumi kuća na području Krapine te općina Sveti Križ Začertje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice.

Redovno stanje obrane od poplave na rijeci Bednji od izvora do mosta u Stažnjevcu proglašeno je u podne. Obilna kiša koja je sinoć počela padati (prvih pet sati intenziteta 20–25 milometara na sat, a kasnije se intenzitet smanjio na 10 milimetara na sat) izazvala je nagli porast svih bujičnih tokova. Kiša je počela padati na izvorišnom dijelu rijeka Plitvice i Bednje te se širila u smjeru istoka.

Iz varaždinskog Centra 112 upozoravaju kako je situacija nepovoljna te očekuju da će količina vode premašiti propusnu moć korita pa će doći do izlijevanja. Za Bednju se očekuje izlijevanje kod ceste Ivanec–Jerovec (kod Kuljevčice), kod mosta Beletinec–Podevčevo te uzvodno od mosta Novi Marof–Ključ. Kako se do kraja dana predviđa prestanak oborina, tek će se utvrditi hoće li biti opasnosti od plavljenja i na nizvodnom toku Bednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike količine kiše pale su i na području sliva Plitvice, ali zbog drugačijih uvjeta tečenja rijeke ne očekuje se značajniji porast vodostaja niti plavljenje.

Zbog jakog nevremena i obilne kiše sve raspoložive vatrogasne snage Krapinsko – zagorske županije su na intervencijama na terenu, a zbog velikog broja poziva napravljena je lista prioriteta prema kojoj se intervenira. S intervencijama se počelo nešto poslije 2 sata u noći u Termama Tuhelj, gdje su poplavljene podrumske prostorije, a potom su pozivi zbog poplavljenih podruma i začepljenih odvodnih kanala počeli stizati iz Klanjca, Radoboja, Krapinskih Toplica, Đurmanca, Zaboka, Stubičkih Toplica.

Iz Krapinsko-zagorske županije izvijestili su kako su u suradnji s Hrvatskim vodama organizirali dopremu oko 2000 tisuće vreća za pijesak na područja pogođena poplavama, a općinama i gradovima pokrit će i troškove za nabavku pijeska kojim su punjene vreće za gradnju zečjih nasipa.

Prema zasad dostupnim informacijama, najviše je pogođeno područje grada Krapine te općina Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice. Vatrogasne službe su do 16 sati imale 62 intervencije na terenu.

Bile su poplavljene podrumske prostorije Termi Tuhelj te obiteljskih kuća u Rakovcu, Radoboju, Štuparju, Klokovcu, Krapinskim Toplicama, Cerju Jesenskom, Đurmancu, Maclju, Maloj Erpenji, Lepajcima, Lukovčaku, Stubičkoj Slatini, Škarićevom, Svetom Križu Začretju, Gubaševom, Vrtnjakovcu, Gornjoj Pačetini, Tuheljskim Toplicama, Žutnici, Čretu, Stubičkim Toplicama i Mihaljekovom Jarku.

Jake poplave prouzročile su više problema u odvijanju prometa na županijskim i lokalnim cestama – došlo je do odrona zemlje, prelijevanja velikih količina vode preko kolnika, zadržavanja vode na kolniku, nanosa kamenog materijala na kolnik javne ceste sa prilaznih puteva i slično. Zbog toga su neke prometnice bile zatvorene za promet.

Po prestanku oborina stanje na županijskim i lokalnim cestama na području županije lagano se normalizira.

Djelatnici Odašiljača i veza d.o.o. spriječili katastrofu

Nevrijeme koje je u četvrtak poharalo veći dio Hrvatske nije zaobišlo ni Gorski kotar, pa je uslijed udara groma na objektu Mirkovica došlo do zapaljenja na trafostanici koja se nalazi unutar objekta Odašiljača i veza, doznaje se iz njihove Uprave.

Zapaljenje je izazvalo požar, a pravovremenom reakcijom i požrtvovnošću djelatnika Odašiljača i veza, posebno voditeljem objekta i dežurnim djelatnicima, spriječena je katastrofa i širenje požara na cijeli objekt. Nakon intervencije vatrogasaca požar je lokaliziran, a državna imovina je sačuvana, napominju iz Odašiljača i veza.

Tijekom požara na tom je području na sat vremena prekinuto odašiljanje radijskih i televizijskih programa nacionalnih te regionalnih nakladnika, nakon čega je napajanje objekta stavljeno pod agregatsko napajanje. Kada je požar stavljen pod nadzor, djelatnici Odašiljača i veza pristupili su sanaciji kvarova. U požaru srećom nije bilo ozlijeđenih, zabilježena je tek materijalna šteta, čija se točna vrijednost tek utvrđuje.

Iz Uprave podsjećaju da je objekt Mirkovica jedan od strateški bitnih objekata Odašiljača i veza koji se nalazi u Gorskom kotaru, u blizini Ravne gore. Navedeni objekt predstavlja bitno čvorište prijenosne mreže OiV-a te matični odašiljački objekt koji uz dodatne manje objekte omogućava praćenje televizijskih i radijskih programa na području Gorskog kotara, dijela Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

Nevrijeme u Gorskom kotaru - Tuk Mrkopaljski (Vlado Vujnović)

Čitatelj Vlado Vujnović nam je javio kako je rano jutros tuča u 20 minuta uništila vrtove u Gorskom kotaru. Predio Tuka Mrkopaljskog tuča je pogodila između 5.30 i 5.50 sati.

Tuče bi moglo biti i u ostatku Hrvatske, na Jadranu su moguće i pijavice, a Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za veći dio Hrvatske.Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom sa zapada i sjeverozapada te sjevernog Jadrana proširit će se na veći dio zemlje. Pretežno ili djelomice sunčano zadržat će se na južnom Jadranu te prijepodne u Slavoniji. Mjestimice je moguća obilnija kiša, ponajprije u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu, ali i jače grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu će umjereno i jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 24, u Slavoniji i Baranji te na Jadranu od 25 do 31 °C.

Sutra će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, a u ostatku zemlje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno se očekuje kiša i pljuskovi, osobito u gorskim i sjeverozapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu. Na Jadranu će puhati umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 22 i 29 stupnjeva.

I u subotu se u Dalmaciji očekuje pretežno sunčano vrijeme, a drugdje promjenjivo sa sunčanim razdobljima, ali i s povremenom kišom i pljuskovima, osobito u gorskim i sjeverozapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu. U nedjelju posvuda pretežno ili djelomice sunčano i suho. Na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadnjak, od subote i bura. Bit će svježije nego proteklih dana, ali i dalje toplo, na Jadranu i vrlo toplo.

Kiša i prometne nesreće usporile promet

Zbog prometnih nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vozi se jednim trakom usporeno između čvorova Vrbovsko i Ravna Gora, u tunelu Čardak, u smjeru Zagreba te između čvorova Oštrovica i Kikovica, u smjeru Rijeke, izvijestio je Hrvatski autoklub jutros u 9.20 sati, a šibenska policija javila je da se zbog prometne nesreće otežano vozi na Jadranskoj magistrali (D8) kod skretanja za Jadriju. U sudaru motocikla i osobnog vozila kod skretanja za Jadriju pored Šibenika, oko ozlijeđen je motorist, izvijestila je šibenska policija.

Zbog mjestimično jake kiše i vode na kolniku, na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Karlovca te na državnoj cesti D1 u mjestu Ilovac vozi se usporeno.

Promet je pojačan na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca u oba smjera, Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te Jadranskoj magistrali (D8) na prilazima turističkim središtima. Na naplati Lučko, u oba smjera, nema dužih čekanja.

Pojačan je promet putničkih vozila na graničnim prijelazima. U oba smjera na prijelzima Bajakovo i Karasovići, na ulazu u Hrvatsku na Kleku, a na izlazu na prijelzima Kaštel, Rupa, Stara Gradiška i Vinjani Donji, izvijestio je Hrvatski autoklub .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara