Stipe Božić o kornatskoj tragediji: Izgledalo je kao da su stradali u minuti

TREĆI dan nakon tragedije na Velikom Kornatu šestorica teško ozlijeđenih vatrogasaca i dalje se bore za živote. Njihove kolege i danas su na području Splitsko-dalmatinske županije gasili nekoliko požara, a istraga o uzrocima koji su doveli do pogibije sedmorice vatrogasaca i dalje traje.

Tijekom petka i subote otkriveno je nekoliko dvojbenih detalja vezanih uz samu akciju gašenja požara na otoku, odnosno uz događanja na strmim obroncima Velog vrha na kojima je 13 nesretnih vatrogasaca zahvatila vatrena stihija.

>> Vatrogasci se i dalje bore za živote

>> Požar na Kornatu uzrokovao opušak cigarete

>> Preminuo Ante Crvelin, sedma žrtva požara na Kornatu

Plamen je na mjestu usmrtio šestoricu gasitelja dok je njih sedam teško ozlijeđeno s opeklinama trećeg i četvrtog stupnja na 80 do 90 posto površine tijela. Od posljedica teških opekotina noćas u 2.45 minuta preminuo je Ante Crvelin koji se nalazi u Klinici za traumatologiju.

Službenih izvješća o dosadašnjim saznanjima istrage još nema, međutim brojne informacije ukazuju na niz nesretnih okolnosti koje su dovele do tragedije. Čini se kako su vatrogasci iz vojnog helikoptera iskrcani na položaju prema kojem se plamen širio, a ne kako je uobičajeno na područje koje nije direktno ugroženo požarom.

Također je otkriveno kako se najbliža "kruška" s rezervnom vodom za punjenje ručnih brentača za gašenje, od nesretnih vatrogasaca nalazila udaljena barem 500 metara. Pored toga na opožarenom području nije bilo moguće uspostaviti vezu mobitelom s ostatkom vatrogasne ekipe koju su sačinjavala 23 gasitelja.

Patolozi su danas u Splitu izvijestili kako su vatrogasci živi izgorjeli, čime se opovrgnuta ranija nagađanja da su se vatrogasci najprije pogušili nakon čega je plamen zahvatio njihova mrtva tijela.

Stradali u minuti

Alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić u razgovoru za Index kaže kako mu je teško komentirati navedene podatke o okolnostima događaja, međutim kaže kako je prema onome što je vidio prilikom spašavanja ranjenih vatrogasaca jasno da su "stradali u minuti".

"Mogu govoriti samo o onom što sam vidio na terenu. Imali su uniforme, neki su imali kacige čak i na glavama, imali su propisne cipele, bilo je nekoliko brentača, ali čini mi se da nije bilo vode u njima. Bilo je i nekih drugih pumpa, čini mi se motornih, ali ih prije nisam vidio jer nisam stručnjak za to. Prema nekim mojim logičkim zaključcima oni su išli prema toj vodi (kruški) koja je ostavljena na mjesto podalje od njih, al ne znam točno koliko je to bilo udaljeno." - kazao je Stipe Božić.

"Prema položaju njihovih tijela, meni je to izgledalo kao da su stradali u pola minute ili minuti vremena. Možda su u tom vremenu nešto pokušali napraviti, ali nisu mogli, zatečeni su bili. Međutim, to je samo moja pretpostavka koju sam donio prema položaju njihovog tijela. Inače svi preživjeli su pričali sa mnom i bili su pri svijesti, ali ja ih nisam ispitivao što se dogodilo jer sam imao posla oko njihove evakuacije." - dodao je.

Točna informacija sa terena spašava živote

"Dojava nama (HGSS) je bila nekvalitetna odnosno zbunjujuća jer nam je dojavljeno da neki vatrogasci trebaju evakuaciju. I kada smo se spremali za odlazak na teren mislili smo da treba nekoliko vatrogasaca podignuti iz zraka (u helikopter). Tako smo ponijeli jedna nosila i nekoliko naših univerzalnih pojaseva za spašavanje kako bi smo od puta dignuli pet šest ljudi u zrak. No kada smo došli na otok onda je to bila strahota, ali svejedno smo ih izvlačili." - pojašnjava Božić.

Božić kaže kako je akcija izvlačenja stradalih vatrogasaca izvršena s helikopterom koji u konkretnoj situaciji nije bio najsretnije rješenje za spašavanje vatrogasaca. Naime, iz Divulja je nakon dojave o potrebi za intervencijom na Velikom Kornatu poslan helikopter koji nije imao vitlo dizalicu za izvlačenje unesrećenika, te su vatrogasci s mjesta događaja spašavani jedan po jedan što zahtijeva više vremena.

U slučaju da je informacija o težini stradanja vatrogasaca bila preciznija te da se znalo da je za njihovo izvlačenje potrebno vitlo, obzirom da su se nalazili na nepristupačnom strmom obronku, u akciju bi bio poslan helikopter opremljen vitlom i koji bi samu akciju izvršio puno brže, pojašnjava Božić napominjući kako je u sličnim situacijama vrlo važno raspolagati točnim podacima sa terena.

Stipe Božić napominje kako će helikopteri koje će Hrvatska dobiti u sklopu povrata klirinškog duga biti opremljeni spomenutim vitlima te je izrazio nadu da će nove letjelice vrlo brzo biti operativne. Ističe kako nema sumnje da će hrvatski piloti odlično odraditi svoj dio posla, te napominje kako u svim akcijama spašavanja ništa nije vrijedno kao ljudski život.

"Jedan ljudski život je daleko vrjedniji nego hektari šuma ili čak kuće, jer kuće možete ponovno sagraditi i šuma će se obnoviti, ali izgubljeni ljudski život se ne može povratiti." - zaključio je.

Ozlijeđeni vatrogasci i dalje životno ugroženi

Stanje dvojice vatrogasaca smještenih u Kliničkoj bolnici Dubrava je stabilno, ali i dalje vrlo teško. Radi se o visokom postotku opečene kože, opeklinama visokog stupnja te stradavanju dišnih putova zbog toksičnog djelovanja i vatre.

Vatrogasci Tomislav Crvelin i Karlo Ševerdija smješteni su u Klinici za traumatologiju, a njihovo zdravstveno stanje i dalje je kritično.

Frane Lučić i Ante Juričev Mikulin nalaze se na Odjelu za plastičnu kirurgiju i opekline KBC-a Split gdje su operirani.

Obojica su životno ugrožena, ali su za sada njihove životne funkcije zadovoljavajuće.
Kod svih ozlijeđenih moguće su komplikacije vrlo neposredno, ali isto tako i u kasnijem tijeku liječenja.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara