Stipetić: Nikada nikome nisam rekao da laže o događajima u Gospiću

GENERAL Petar Stipetić svoje je svjedočenje na suđenju Ademiju i Norcu započeo sjećanjem na događaje iz rujna 1993. godine kada je on bio zapovjednik zbornog područja od sela Lasine do rijeke Une s prednjim krajem ispod rijeke Kupe.

Tijekom prvih dana rujna, a posebno 9. rujna, učestali su napadi u sektoru njegove odgovornosti i general Stipetić je bio zauzet obranom Siska i Karlovca. Tada je i saznao za akciju u Medačkom džepu, no njoj nije pridavao posebnu važnost, tvrdi.

Stipetić nevoljko potpisao sporazum o povlačenju vojske iz Medačkog džepa

''15.09. krenuo sam prema Sisku kada me nazvao general Bobetko i naredio mi da se vratim u stožer. Kada sam došao do ureda generala Bobetka, tamo sam zatekao četiri časnika Ujedinjenih naroda, a general mi je pružio sporazum o povlačenju hrvatske vojske iz Medačkog džepa'', rekao je Stipetić.

Na Stipetićevo pitanje zašto baš on mora biti potpisnik tog sporazuma, Bobetko je odgovorio kako je Stipetić stalni član komisije koja je pregovarala s UN-om i Srbima.

''Kada sam potpisivao sporazum, negdje na trećoj ili četvrtoj strani, Bobetko mi je rekao kako on nikada ne bi potpisao takav dokument. Iako sam bio revoltiran takvom Bobetkovom reakcijom, ipak sam potpisao i posljednju stranicu sporazuma'', rekao je umirovljeni general.

Istoga dana, Bobetko Stipetiću izdaje zapovijed da krene u Gospić i da tamo bude na usluzi UNPROFOR-u. Po dolasku u Gospić, Stipetić se susreo s generalom Ademijem koji je znao za za zapovijed o povlačenju hrvatskih snaga.

''Bilo je dosta gunđanja oko toga u vojničkim redovima, no to je sasvim normalno za ovakve situacije'', objašnjava Stipetić.

UNPROFOR upozoravao na paljenje kuća i pljačke

Zbog nepotpune asanacije bojišta, general Ademi je od Stipetića zatražio da od UNPROFOR-a pokuša dobiti nešto vremena da se pokopaju mrtvi, zbrine stoka i slično. Stipetić je od stranih snaga dobio tri dana vremena da se sredi bojište.

''Drugog dana smo imali manji incident sa snagama UNPROFOR-a. Naime, francuski je transporter ušao preduboko u oslobođeno područje i završili su u minskom polju. Ademi je tada uputio sanitetsko vozilo i inženjeriju, pa su Francuzi spašeni'', rekao je Stipetić.

Umirovljeni se general osvrnuo i na ''neistinite priče koje se pletu'' na štetu Hrvatske spominjući priču o kanadskom bataljunu koji je u svojoj državi dobio odličja za najveću kanadsku bitku nakon 2. svjetskog rata, a pritom misleći na akciju Medački džep. Stipetić je kategorički odbacio sve insinuacije o postojanju bilo kakvog oružanog sukoba sa snagama UN-a na području sektora Medačkog džepa.

Na pitanje suca Mrčele o tome je li bio obaviješten o zločinima prije, tijekom i nakon akcije Medački džep, Stipetić je odgovorio kako su UN-ovci upozoravali da hrvatska vojska pali kuće i da se pljačka pokretna imovina  no nisu obavještavali o pronađenim leševima.

Stipetić je o tome obavijestio generala Ademija koji se ljutio na pljačke oslobođenog teritorija i zahtijevao je da to prestane. Koliko su njegovi zahtjevi poštovani na terenu, Stipetić ne zna.

Markač Stipetiću prijetio smrću, Češnaj na bolovanju

''Ademija sam zamolio da me povede na teren, no general Markač, koji je bio prisutan razgovoru u stožeru, rekao mi je da ne dolazim u njegov sektor jer bi me njegovi ljudi mogli likvidirati zbog nezadovoljstva mojim potpisivanjem sporazuma o povlačenju vojske'', rekao je general Stipetić.

U sektoru kojim je zapovijedao Mirko Norac, Stipetić je uočio kako ima dima i pojedinačnog pucanja, no to nije smatrao ničim nenormalnim za situaciju.

Na pitanje optužbe o tome koja je bila funkcija generala Ademija, Stipetić je odgovorio kako je Ademi bio zamjenik zapovjednika zbornog područja Gospić.

''Zapovjednik je bio general Češnaj koji je, kao i 1991. godine, tada bio na bolovanju. Ademi je u tom slučaju trebao imati sve ovlasti zapovjednika'' rekao je Stipetić.

Upitan o standardu uporabe vojne policije u vojnim akcijama, Stipetić je odgovorio kako ona nije smjela biti pod zapovijedanjem Ministarstva obrane odnosno Mate Laušića.

''Standardno je da vojna policija služi zapovjednicima akcije i oni im trebaju izdavati zapovijedi. Vojna policija osigurava zauzeti prostor i kontrolira ga'', objasnio je Stipetić.

Što se Sektora 1 tiče, Stipetić je potvrdio da je njega osnovao general Ademi i da je istim zapovijedao general Mirko Norac.

''Prema dokumentima koje sam pročitao, Ademi je poslao svoje časnike iz zapovjedništva da budu na čelu sektora oslobođenog teritorija''kazao je Stipetić.

Domazet je bio zapovjednik akcije Medački džep?

U ispitivanju odvjetnice Sloković naglasak je stavljen na ulogu admirala Domazeta u akciji Medački džep. Braniteljica je sudu predočila stranice ratnog dnevnika operativnog centra Gospić od dana 9. rujna 1993. godine u kojima su zapisane zapovijedi admirala Domazeta, a u vezi akcija na Gospićkom području.

''Ne znam Domazetovu funkciju u akciji Medački džep, vidio sam ga samo jednom u Ademijevom uredu. Koliko ja znam, operaciju je direktno planirao i vodio general Bobetko. Prema ovom ratnom dnevniku, koji je temeljni dokument funkcioniranja linije zapovijedanja, ispada da je Domazet zapovjednik, a Ademijeve su ovlasti u tom slučaju svedene na nulu, njemu su oduzete sve ovlasti'', objasnio je Stipetić.

Umirovljeni je general odgovorio i na pitanje o antagonizmu između bivših oficira JNA i novih časnika HV-a.

''Mogu reći da sam i ja jedan od oficira iz bivše vojske. Opće je poznato da smo mi iz JNA imali drugačiji tretman, bilo je tu šikaniranja, a to se vidi po tome i što sam dva puta smjenjivan s dužnosti bez ikakvog objašnjenja. Ademi je, kao bivši oficir JNA, također imao problema. Nije ni moglo biti drugačije, no mi smo stisnuli zube i radili što treba. Bio je takav povijesni trenutak'',rekao je Stipetić.

Izrazio je i žaljenje što je Ademi smijenjen nakon akcije Medački džep. Smatra kako je Ademi pošten čovjek i trebao je biti proveden disciplinski postupak, a umjesto toga Ademiju je u četiri oka rečeno kako je smijenjen.

''Dvostruka linija zapovijedanja postoji i danas''

U ispitivanju odvjetnika Prodanovića najbitnija je informacija vezana uz vraćanje ratne dokumentacije iz zapovjednih područja.

''S riječkog je područja general Crnjac vratio dio dokumentacije zbog čega sam osnovao komisiju da ode u Rijeku po dokumentaciju. Dio su uspjeli pronaći, no našli su i akt po kojem je dio dokumentacije, a koja se odnosi i na akciju Džep 93., izuzeo admiral Domazet. Zašto, ne znam'', rekao je Stipetić. Upitan o dvostrukoj liniji zapovijedanja, Stipetić je zaključio kako je organizacijom Ministarstva obrane republike Hrvatske i Glavnog stožera stvorena je čvrsta mogućnost za dvije linije zapovijedanja.

''Glavnom je stožeru oduzeta Vojna policija, mogućnost informativno-propagandna djelovanja i logistička potpora. Time je stvorena dupla linija zapovijedanja, koja djelomično postoji i danas'', zaključio je Stipetić.

''Brajković nije govorio istinu''

Na pitanje suca Mrčele o iskazu svjedoka Zvonka Brajkovića, zamjenika Mirka Norca na čelu 9. Gardijske brigade, koji je rekao kako je Stipetić od njega zahtijevao da laže o događajima u Gospiću, umirovljeni je general izjavio kako nikada nikome nije savjetovao da laže ni na kojem sudu.

''Ja sam, u vrijeme prije suđenja u Haagu, primao ljude u Stožeru i sa svakim kurtoazno porazgovarao te ih upućivao timu za suradnju s haškim istražiteljima s kojima su čitali dokumentaciju potrebnu za svjedočenje'',rekao je Stipetić.

Dodao je i kako je svima savjetovao samo da govore istinu.

J.Da.
Foto: I.L./ AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara