Stiže arktička hladna fronta. Hoće li temperature stvarno biti u minusu?

Stiže arktička hladna fronta. Hoće li temperature stvarno biti u minusu?
Screenshot: Severe Weather Europe

RANIJE ovog tjedna prenijeli smo model prognozu meteo servisa Severe Weather Europe koji je za sljedeći tjedan najavio veliko zahlađenje te kraj iznadprosječno tople jeseni. U tom modelu su najavili i kako je u nizinama mjestimice moguć snijeg, ali naglasili kako će tijekom vikenda model prognoze biti precizniji.

Severe Weather Europe danas je objavio taj novi model koji je najvećim dijelom potvrdio model prognozu izdanju ranije ovog tjedna. No ovom prognozom preciziraju kako nas uistinu očekuje, barem privremeno, zahlađenje.

Također najavljuju kako će zahlađenje doći u dva vala, odnosno kako će s Arktika duboko do kontinenta stići dva ledena vala. Jedan od njih će se kretati u smjeru istočne Europe, dok će drugi val zahvatiti zapadnu Europu te će tako iznadprosječno topla jesen završiti širom Europe.

Najprije zahlađenje na Balkanu i Mediteranu

Javljaju kako će se prvi znakovi promjene vremena moći osjetiti krajem vikenda te rano početkom sljedećeg tjedna. Tada će doći do razvoja prvog ledenog vala iznad arktičkih područja. Upravo će taj val zahvatiti istok Europe te Balkanski poluotok, a nakon što prođe preko tih predjela nastavit će se kretati ka južnim dijelovima.

Taj hladni val će se početi kretati u smjeru Balkanskog poluotoka te središnjeg Mediterana i u te će predjele donijeti hladnije vrijeme od ponedjeljka do utorka.

No, dodaju i kako će do jačeg zahlađenja doći sredinom tjedna kada hladni val ojača iznad sjevernog Atlantika, što će dovesti do dotoka znatno hladnije zračne mase iz arktičkih predjela do središnje Europe, Balkanskog poluotoka te jugoistočnog Mediterana.

Kako se vidi na njihovim kartama, temperature bi u Hrvatskoj tako s dolaskom hladnog vala u ponedjeljak i utorak mogle pasti između 0 i -4°C, dok bi od srijede mogle pasti na vrijednosti od 0 do -6, kako vidimo prema modelu prognoze. Podsjetimo, radi se o modelima prognoze koji će biti precizniji kako vrijeme bude odmicalo i kako se bude približavao dolazak hladnog vala.

Drugi hladni val zahvatit će zapadnu Europu

Nakon što prođe ovaj prvi hladni val, novi val arktičke hladnoće probit će se do kontinenta, ali ovaj put će se usmjeriti zapadu Europe. Do toga će doći sljedećeg vikenda, javlja Severe Weather Europe.

Taj hladni val zahvatit će središnju i zapadnu Europu, a stići će i do zapadnog Mediterana. Radit će se o intenzivnoj hladnoj fronti koja će proći Pirinejskim poluotokom te stići čak i do Alžira. Ta hladna fronta mogla bi, javlja Severe Weather Europe, u gorskim područjima područja koja će zahvatiti donijeti i snijeg.

Vrijeme sutra

Prije zahlađenja koje najavljuje Severe Weather Europe ipak nas čeka vikend za koji se najavljuje pretežno sunčano i toplo vrijeme. Kako javlja DHMZ sutra će u unutrašnjosti mjestimice doći do umjerene naoblake, dok je ujutro lokalno moguća magla.

U Slavoniji i gorskim predjelima uz povremeno više oblaka može mjestimice pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu će pak puhati umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, a podno Velebita i olujnim. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od  7 do 10, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna između 16 i 20, na Jadranu 22 i 25 °C.

Zahlađenje od nedjelje najavljuje i DHMZ

Prema prognozi DHMZ-a, od nedjelje se očekuju niže temperature čijem padu će pridonijeti i vjetar koji će puhati. Na Jadranu se očekuje bura, a mogući su olujni udari, posebno podno Velebita.

U nedjelju će doći do promjenljive naoblake te je tako mjestimice moguća kiša. Promjenljivo oblačno bit će i u ponedjeljak te se i tada može očekivati malo kiše, najprije u unutrašnjosti. Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, u ponedjeljak na udare mjestimice i orkanska.

Sedmodnevna model prognoza DHMZ-a

No, treba napomenuti i kako je sedmodnevni model prognoze objavio i DHMZ koji je optimističniji kada se radi o temperaturama. Oni naime prognoziraju kako će u sljedećih sedam dana temperature pasti, ali ne toliko drastično kako najavljuje Severe Weather Europe.

Primjerice, najniža temperatura koju predviđaju za Osijek iznosit će 6°C sljedećeg četvrtka u večernjim satima. Za Zagreb se u sljedećih tjedan dana najniža temperatura prema DHMZ-u predviđa na 7 °C, na koliko će pasti živa u termometrima u ponedjeljak i utorak u jutarnjim satima.

Rijeka bi pak najniže trebala mjeriti 11 °C u jutarnjim satima sljedećeg četvrtka. Samo malo hladnije, 10°C moglo bi biti zabilježeno u Splitu, također u četvrtak u jutarnjim satima. DHMZ isto predviđa i za Dubrovnik, najnižih 10°C u četvrtak u jutarnjim satima.

Radi se o sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za koju na svojim stranicama navode da je objektivna prognoza, odnosno izravan rezultat numeričkog atmosferskog prognostičkog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena. Dodaju i kako se može znatno razlikovati od prognoza drugih računalnih modela atmosfere, odnosno od prognoza koje izrađuju prognostičari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara