Stiže novi val arktičkog zraka, jutra na kopnu bit će vrlo hladna

Stiže novi val arktičkog zraka, jutra na kopnu bit će vrlo hladna
Foto: Severe Weather Europe

U EUROPU je već počeo pristizati val ledenog arktičkog zraka koji će u naredna tri dana donijeti mnogo niže temperature, posebno na području središnje i istočne Europe i Balkana.

Kako javlja meteoservis Severe Weather Europe, val hladnog zraka već je stigao u dijelove Europe, a tijekom iduća tri dana proširit će se na istok kontinenta.

Severe Weather Europe javlja kako će danas na području Balkana najveći problem biti jaki udari bure - i do 150 kilometara na sat. Zbog toga je za hrvatsku obalu na snazi i crveno upozorenje Meteoalarma, što znači da će vrijeme biti opasno.

Ledena masa zahvatit će područje Balkana već u utorak i donijeti drastičan pad temperatura, a nastavit će se širiti prema istočnoj Europi i u srijedu, kada se očekuje vrhunac ledenog vala, što će se itekako osjetiti na jutarnjim temperaturama na kopnu u Hrvatskoj.

Sutra će, prema prognozi DHMZ-a, biti sunčano, razmjerno vjetrovito i svježije. U unutrašnjosti će puhati povremeno umjeren sjeveroistočnjak, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadnjak, a na Jadranu jaka do olujna bura. Jutra će na kopnu biti puno hladnija uz najnižu temperaturu od 3 do 8, na Jadranu između 11 i 16 stupnjeva. Najviša dnevna uglavnom od 12 do 16 na kopnu te od 18 do 22 °C na Jadranu.

U srijedu će također prevladavati pretežno sunčano i svježije. Jutra će na kopnu i dalje biti vrlo hladna - temperature će se kretati oko 5 Celzijevih stupnjeva, a u gorju bi mogle biti i niže. U Gospiću se, prema prognozi DHMZ-a, očekuje da bi temperatura mogla pasti i do 1 Celzijevog stupnja.

Prema projekcijama servisa Severe Weather Europe, hladna masa će se tijekom četvrtka premjestiti dalje prema istoku. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnje, kao i dnevne temperature, bit će u blagom porastu.


Na Jadranu će jutarnje temperature zraka tijekom narednih dana ipak biti za 10-ak stupnjeva više nego na kopnu, a krajem tjedna dodatno će rasti - i preko 15 Celzijevih stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara