Stiže pakao, najavljuju se temperature blizu 40 °C. Vakula: Padat će rekordi

Stiže pakao, najavljuju se temperature blizu 40 °C. Vakula: Padat će rekordi
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NAKON što je svibanj bio jedan od najhladnijih u povijesti mjerenja te u mnogim mjestima čak rekordno kišovit, ovih dana proživljavamo jedno od najtoplijih razdoblja ovog dijela godine. Ponegdje čak i rekordno toplo, piše Zoran Vakula za HRT.

Već u nedjelju i ponedjeljak na Zavižanu je najviša dnevna temperatura zraka bila blizu lipanjskog rekorda od 24,4 °C, izmjerenog 19. lipnja 2012. Bilo je 23,9 °C, odnosno 24,0 °C, a u nastavku će tjedna biti još i više pa je vrlo velika vjerojatnost rušenja rekorda, osobito u subotu. Štoviše, postoji čak mogućnost da "padne" i apsolutno najviša temperatura zraka na Zavižanu, 28,3 °C od 22. srpnja 2015. godine.

Ostvare li se prognoze, koje su sve vjerojatnije, gotovo i sigurne - srednja temperatura zraka - i najniža i najviša dnevna - ovoga tjedna na Marjanu će biti druga najviša od 1948. godine, otkako postoje mjerenja. Rekordna će, možda nekome za utjehu - i dalje ostati ona iz 2003. godine, kada je srednja najniža temperatura zraka u razdoblju od 10. do 16. lipnja bila čak 26,9 °C, a najviša 35,8 °C, piše Vakula.

Topla noć i na kontinentu

I dok tople noći u prvoj polovici lipnja na Jadranu nisu neuobičajene, na kopnu se baš ne događaju često. A prošle noći i jutra temperatura se nije spuštala ispod 20,0 °C na više meteoroloških postaja DHMZ-a, prema trenutačno dostupnim podacima u Đakovu, Kutjevu, Bjelovaru i Zagrebu - ni u Maksimiru, ni na Griču. 

Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C među najvišim vrijednostima ikad izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama, čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci postoje još od 1881.

Ako slučajno i nije bila rekordno topla noć, bila je vrlo blizu nje. U Maksimiru je više od jutros najnižih 20,1 °C u dosadašnjem dijelu godine bilo samo 2 puta - 20,6 °C 27. svibnja 1993. i 20,5 °C 31. svibnja 1999.

Do kraja ovog tjedna uglavnom još toplije, a u sljedećemu mnogima "podnošljivije"

Iznadprosječno će toplo biti i u nastavku tjedna. Štoviše, na kopnu uglavnom čak i toplije nego u utorak. Stoga se od četvrtka znatno povećava vjerojatnost toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, što i ne treba čuditi s obzirom na to da će ovaj tjedan biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja prve polovine lipnja. A ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan. I pritom pretežno suh i sunčan, uz mogućnost pljuskova i grmljavine uglavnom u srijedu u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje i drugdje.

Vrući će dani biti i na većini Jadrana, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka te osvježavajući vjetar s mora, osobito u srijedu. No noći će biti toplije nego na kopnu, nekima možda čak i neugodno tople. 

Dalmacija Danas javlja da su u petak u zaleđu Dalmacije moguće temperature do čak 39 Celzijevih stupnjeva. "Stižu ekstremne vrućine", piše Dalmacija Danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara