Stiže udarni vikend i novi kaos na cestama - ovaj put zbog ogromne navale turista, ali i Putina

Stiže udarni vikend i novi kaos na cestama - ovaj put zbog ogromne navale turista, ali i Putina

Foto: FAH

IDUĆI vikend bit će udarni po broju turista koji će putovati na ljetovanje u Hrvatskoj. Gužve i kolone na hrvatskim cestama već su uobičajene, ali ovaj se vikend pojavio još jedan problem.

U subotu, 30. srpnja u susjednu nam Sloveniju dolazi ruski predsjednik Putin zbog svečanosti koja će se održavati u Ruskoj kapelici. Očekuju se velike poteškoće u prometu na području Ljubljane i sjeverne Slovenije.

Hrvatski autoklub ima najave kako će se na tom području zatvarati autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke kao i sam tunel, na dulji ili kraći period zbog prolaska zaštićenih osoba. Promet će biti omogućen paralelnim prometnim pravcima.

Istovremeno riječ je o vikendu – pravoj špici turističke sezone jer krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza počinju praznici u dijelu Njemačke (područje Bavarske i Baden Württemberga) i u Italiji, a i mnogi Hrvati će se tog vikenda otputiti na svoja ljetna odredišta.

Slovenci upozoravaju: Putujte preko Italije i Austrije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Na našim prometnicama ponovno se očekuju gužve i zastoji na autocestama, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj obilaznici (A3), na naplatama Lučko, Sveta Helena i Zaprešić, na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima i lukama. No zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce teško je savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

HAK: Putujte autocestom A4

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi HAK savjetuje da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

"Ako se prometuje prema sjeveru Europe, savjetujemo izbjegavanje dionice od Zagreba preko graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani, odnosno područje oko Ljubljane.

Zbog zatvaranja cesta i pojačanog priljeva vozila, bit će onemogućeno prometovanje prema zračnoj luci na Brniku. Putnicima koji taj dan imaju zakazane letove savjetujemo raniji polazak prema toj zračnoj luci u Sloveniji.", priopćili su iz HAK-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara