Mesić o Crkvi: Mali je korak od prozivanja vlasti kao zločinačke do poziva da se nevjernici raznesu

Mesić o Crkvi: Mali je korak od prozivanja vlasti kao zločinačke do poziva da se nevjernici raznesu

Foto: FAH

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić oštro je prozvao crkvu u Hrvatskoj zbog miješanja u politiku govoreći na konferenciji o međuvjerskom dijalogu u Rimu.

“Od prozivanja vlasti kao zločinačke, do poziva da se eksplozivom raznesu zločinci, čitaj: nevjernici, tek je mali korak. Jedan, jedini mali korak. Ne pretjerujem, vjerujte mi”, kazao je u svom govoru Mesić.

Radikalizam se prodaje pod obranu

Kazao je kako se danas terorizam, odnosno radikalizam i ekstremizam ‘prodaju’ pod izlikom obrane, odnosno zastupanja određene vjere.

"I taj, uvjetno rečeno, vjerski terorizam kuca gvozdenom pesnicom na naša vrata sve učestalijim i sve krvavijim atentatima čije se počinitelje slavi kao mučenike koji su – kojega li paradoksa – ubijanjem nevinih osigurali svoje mjesto u raju", rekao je Mesić i naglasio kako religije nisu odgovorne za radikalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvoreno miješanje u politiku"

Bivši predsjednik istaknuo je kako Katolička crkva u Hrvatskoj igra sve dominantniju ulogu na društvenoj sceni, "otvoreno se miješajući u politiku."

"To ide dotle da će biskup na društvenoj mreži najgrubljim riječima napasti čelnika jedne stranke zbog njegovoga namjeravanog koaliranja sa strankom koja biskupu nije po volji. To ide dotle, da će drugi biskup u propovijedi s oltara izraziti zadovoljstvo što su sporazum o stvaranju vlade postigle stranke koje se njemu sviđaju. Utjecaj Crkve ide dotle da visokotiražni dnevni list na naslovnici izražava zadovoljstvo što će Hrvatska prvi puta na položajima i šefa države, i prvoga čovjeka parlamenta i premijera – imati vjernike. I nije tu riječ o crkvenom listu, da me ne biste krivo shvatili", poručio je Mesić.

"Ipak, neću ni tu okolišati: od prozivanja vlasti kao zločinačke, do poziva da se eksplozivom raznesu zločinci, čitaj: nevjernici, tek je mali korak. Jedan, jedini mali korak. Ne pretjerujem, vjerujte mi", rekao je Mesić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara