Što bi HDZ bez županija? Propao bi

Što bi HDZ bez županija? Propao bi

Foto: Hina, HDZ/Facebook

ŠTO bi HDZ bio bez županija, tog legla uhljebizma kojeg već godinama rukama i nogama štiti. Štitio ih je Karamarko svim silama govoreći da je regionalizacija uvod u tobožnju separaciju pojedinih regija. Štiti ih i Plenković koji je, iako je Most imao Ministarstvo uprave, davno dao do znanja da se u županije neće dirati.

Sad je jasno i zašto.

Županije su zapravo posljednja prava i opipljiva poluga moći HDZ-a u lokalnim sredinama. HDZ je pobijedio ili će najvjerojatnije pobijediti u ukupno 13 županija. Možda ponegdje može doći i do iznenađenja, ali jasno je da će HDZ držati više od pola ovih umjetnih besmislenih tvorevina.

Reći će HDZ da je pobijedio na izborima jer je ostvario daleko najviše pobjeda u općinama i gradovima. I biti u pravu jer brojke ne lažu. HDZ je opet razvalio po Dalmatinskoj zagori i Slavoniji. Zapravo, da stavimo pod zajednički nazivnik sva ta silna sela i općine, HDZ je najuvjerljiviji tamo gdje se najteže živi, gdje su demografska i gospodarska slika najgore, gdje je stanovništvo najstarije.

Ali tamošnjim stanovnicima je valjda dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo su ovi izbori pokazali zbog čega nam je država administrativno podijeljena tako kako je. Ne, to nije radi povijesnih razloga ili nekog drugog besmislenog izgovora kojeg će nam plasirati. To nije radi nekakvih ekonomskih, socioloških, kulturnih ili bilo kojih drugih razloga. To je samo i isključivo radi HDZ-a.

Dvadeset županija, 428 općina, 127 gradova i sve to u državi koja ima stanovnika koliko jedno predgrađe neke svjetske metropole. I koja, uz to, rapidno gubi ljude iz sata u sat jer odlaze da se ne vrate. Idu na drugi svijet ili u bolji svijet.

Ako dosad nije bilo jasno zašto, sad je.

HDZ je na ovim izborima ostvario uspjeh samo i isključivo zato jer je država napravljena tako da HDZ ostvari uspjeh. Pa je tako osvojio općinu Civljane koja broji cijela 242 birača, a to je samo najekstremniji primjer. HDZ je osvojio na stotine općina koje ne bi trebale postojati, ali zato nije osvojio nijedan od četiri velika grada. U Splitu imaju kakve takve šanse, u ostalima su doživjeli fijasko.

Naravno, da spomenemo i to ako nije jasno, HDZ drži gotovo polovicu od svih općina u zemlji (ta se brojka uvijek kreće iznad dvjesto), a da nema milijardi kuna iz državnog proračuna te bi silne općine istog časa bankrotirale.

No, davno su HDZ-ovi mastermindovi znali da u gradovima njihovi kandidati nemaju što tražiti. Zato i isključivo zato su stvorene županije i stotine općina. Da bi stvarale privid pobjede na lokalnim izborima i da bi zapošljavali stranačke poslušnike nužne za parlamentarne izbore. Računica je jednostavna, nema veze što puno košta, pa neće oni to plaćati. Zaposli stranačkog poslušnika u općini i županiji, a on će znati zahvaliti na izborima. Eto, prosto tako, bez nekog filozofiranja i dubokih analiza, općine i županije služe da bi HDZ mogao dobivati izbore.

I da bi Bol na Braču dali nekome svom.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara