Sto godina od prve skupštine HPSS-a

Otkrivanjem spomen ploče na obnovljenoj kući obitelji Panjan u središtu Hrastovice kod Petrinje, danas je Hrvatska seljačka stranka (HSS) obilježila 100. obljetnicu održavanja prve skupštine tadašnje Hrvatske pučke seljačke stranke (HPSSa) na kojoj je za prvog predsjednika te stranke izabran narodni tribun Stjepan Radić.

Spomen ploču je podigao petrinjski HSS, a svečano otkrio predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić koji je ustvrdio da je osnivanje HPSS-a u Hrastovici, 1905., bio "početak nacionalnog osvješćivanja i istinske organizirane političke i demokratske borbe hrvatskog naroda". Tomčić je rekao naglasio da Hrvatska više nije nacionalno ugrožena, kao prije sto godina, ali je ponovno socijalno raslojena.

Osvrnuvši se na skorašnje lokalne izbore i predizbornu koaliciju sa SDP-om na državnoj razini, Tomčić je podsjetio da je HSS na zadnjim lokalnim izborima, u svibnju 2001., osvojio osam mjesta župana i više od 100 mjesta gradonačelnika i načelnika općina. Ustvrdivši da HSS uvijek bolje rezultate ostvaruje na lokalnoj, nego na državnoj razini, izrazio je uvjerenje da će u koaliciji s drugim oporbenim strankama u Sisačko-moslavačkoj županiji ostvariti do sada najbolji rezultat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom od najstarijih članova HSS-a na području Petrinje i hrvatske Banovine Stjepanu Siguru iz Hrastovice Tomčić je uručio brončano odličje HSS-a, kojim ga je odlikovala Skupština HSS-a.

(Hina) xzmalj yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara