Što je Europska unija ikad napravila za nas? Puno toga

Što je Europska unija ikad napravila za nas? Puno toga
Foto: 123rf

U SVIBNJU će se održati novi izbori za Europski parlament za koje mnogi analitičari tvrde da su sudbonosni. Naime, u Europskoj uniji sve više jačaju snage koje samu Uniju smatraju jednim od najvećih problema te je žele svojim što snažnijim ulaskom u europske institucije što više oslabiti. Za takozvane suvereniste Europska unija je postala najdraža babaroga kojom plaše i mobiliziraju potencijalne glasače, a Bruxelles simbol svega lošega što se događa u životima ljudi u Europi.

Stoga vrijedi podsjetiti - poput one genijalno smiješne scene u Monty Phyton's Life of Brian kada se židovski pobunjenici zapitaju što je Rimsko carstvo ikad učinilo za njih - na neke konkretne stvari koje je Europska unija učinila za svoje stanovnike, ako već nije dovoljna činjenica da je riječ o mirovnom projektu koji je Europi omogućio više od sedamdeset godina mira, s izuzetkom ratova raspada Jugoslavije, koji su se odvijali izvan prostora tadašnje Europske zajednice i za koje ona nije bila odgovorna.

Jedan od primjera onoga što je Europska unija učinila za nas je došao jučer i to baš iz Europskog parlamenta, koji je usvojio nova pravila o pojeftinjenju naknada za prekogranična plaćanja u eurima, čime se suzbija diskriminacija zemalja članica izvan eurozone pa će se tako i za potrošače u Hrvatskoj smanjiti troškovi naknade.

Jeftinije naknade za prekogranična plaćanja u eurima

Velikom većinom zastupnika, 532 za, 22 protiv i 5 suzdržanih, podržana su pravila prema kojima će zemlje članice izvan eurozone plaćati niže troškove za prekogranična plaćanja u eurima. 

Potrošači u Hrvatskoj prosječno plaćaju 8,23 eura naknade troškova za svakih 100 eura prekogranične transakcije, dok u Bugarskoj gotovo 20 eura, pokazuju rezultati istraživanja Europske komisije iz 2017. Od članica koje nisu u eurozoni dosad je najniže naknade plaćala Poljska - manje od 2 eura. 

Usvojenim pravilima izjednačit će se troškovi slanja i primanja uplata u eurima, a ti troškovi plaćat će se u lokalnoj valuti. Dodatne prednosti ovog pristupa su poticanje prekogranične trgovine, smanjenje troškova poduzećima i ušteda u iznosu gotovo milijardu eura godišnje.

"150 milijuna građana iz EU-a i 6 milijuna poduzeća izvan eurozone plaćat će značajno manje naknade za prekogranične transfere", istaknula je u srijedu tijekom plenarnog zasjedanja bugarska zastupnica Eva Maydell (EPP), izvjestiteljica iz Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku. 

Povjerenik Europske komisije za euro i financijske usluge Valdis Dobromvskis rekao je u srijedu da će se "nižim naknadama pri prekograničnim plaćanjima uštedjeti gotovo milijardu eura godišnje". Novim pravilima staje se na kraj i proizvoljnim naplaćivanjima pri konverziji valute, a nastoji povećati transparentnost.

Ukidanje roaminga

Europska unija je ukinula i roaming, koji je telekomima omogućavao da naplaćuju velike iznose za telefoniranje ako se nalazite izvan članice Europske unije u kojoj ste pretplatnik neke telefonske mreže. 

Roaming znači da korisnici gostuju u drugim mobilnim mrežama izvan svojih zemalja, a nova regulativa, koja je više od deset godina pripremana uz brojne otpore i institucija i operatora u Europi, koja je stupila na snagu u ljeto 2017. dovela je do izmjene dosadašnjih pravila za veleprodajna tržišta roaminga, čime su se stekli i svi preduvjeti da cijene usluga u roamingu (govorne i SMS usluge te prijenos podataka) budu jednake domaćim cijenama. To znači da će cijene u roamingu korisnicima kada se nalaze u inozemstvu biti jednake nacionalnim cijenama prema drugim mobilnim mrežama.

EU je godinu dana kasnije odredio i maksimalnu cijenu poziva po minuti, čime je značajno pojeftinio međunarodne razgovore.

Program razmjene studenata koji je proizveo i milijun tzv. Erasmus beba

Europski program studentske razmjene Erasmus, ustanovljen 1987. godine, omogućio je da dva milijuna studenata iz članica Europske unije jedan ili više semestara tijekom studija provedu na sveučilištu u nekoj drugoj članici Europske unije. Erasmusove stipendije su mladim Europljanima tako omogućile da upoznaju druge dijelove Europe i nauče strane jezike, što bi im bilo mnogo teže bez Europske unije, koja, naravno, omogućava i slobodu kretanja svojih 500 milijuna stanovnika. 

Jedna je studija utvrdila i da oko četvrtina stipendista Erasmusa tijekom sudjelovanja u ovom programu studentske razmjene upozna svojeg dugotrajnog partnera ili partnericu te da je zahvaljujući Erasmusu u EU rođeno oko milijun djece koje se nazivaju "Erasmus bebe".

Borba protiv duhanske industrije i pušenja

Europska unija je 2014. godine uvela i strogu regulativu koja se tiče prodaje, distribucije i reklamiranja duhanskih proizvoda, koja je u svim članicama stupila na snagu 2016. Duhanska industrija se žestoko protivila novim europskim pravilima i lobirala protiv njih u briselskim institucijama, ali na kraju ipak nije uspjela.

Prema znanstvenim procjenama, pravila EU-a o duhanskim proizvodima su značajno utjecala na smanjenje pušenja među mladima, kao i da spriječila oko 700 tisuća preranih smrti od posljedica pušenja u Europskoj uniji.

Jeftinija putovanja

Ukidanje granica i carina između 28 članica Europske unije učinilo je putovanja na Starom kontinentu lakšima i znatno jeftinijima, o čemu svjedoči i uspon jeftinih avionskih linija, pa se sada na drugi kraj Europe može odletjeti za cijenu od 50 eura i manje, dok su prethodno avionske karte bile i pet-šest puta skuplje.

To su samo neki od primjera koristi koje građani Europske unije imaju od toga što su građani Europske unije.

No ako nekome i dalje nije jasno koje su prednosti EU-a, možda bi trebali pitati sve one izbjeglice i migrante koje žele doći živjeti u Europsku uniju, inače ultimativno zlo ako je vjerovati propagandi ekstremnih desničara i populista.
 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara