Što je "storm surge", velika opasnost koju donosi uragan Florence?

Što je "storm surge", velika opasnost koju donosi uragan Florence?
Foto: EPA

URAGAN Florence kretao se u četvrtak navečer na zapad prema istočnoj obali Sjedinjenih Država brzinom od devet kilometara na sat i uz smanjenu jakost, izazivajući obilne kiše, snažne vjetrove i poplave u saveznim državama Sjevernoj i Južnoj Karolini prije očekivanog dodira s kopnom u petak u podne po lokalnom vremenu.

Jakost uragana Florence snižena je u četvrtak navečer na 1. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija, uz kretanje od devet kilometara na sat u smjeru zapada.

Uz olujne vjetrove, kao jedna od najvećih opasnosti ovog uragana navodi se "storm surge". Riječ je o pojmu koji se ovih dana često može pročitati u američkim medijima, a veže se uglavnom uz uragane, a veliku je opasnost predstavljao baš u ovo doba prošle godine kad je uragan Irma udario na Floridu.

Tada smo meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar pitali da nam objasni taj pojam.

"To je zapravo poplava. Ali ne klasična poplava kao kad padne puno kiše pa se izlije rijeka, već poplava koja je prije svega uvjetovana dizanjem mora. Nešto kao plima, plimni val. Možemo to tako nazvati da bude bliže našim ljudima", objasnila nam je tada Mazzocco Drvar s RTL-a.

"U principu je to slično onome što se u zadnje vrijeme pojavljuje i kod nas, ali, naravno, kod nas je to puno manjih razmjera. To su plimni valovi koje prouzrokuje naglo okretanje vjetra. More se jednostavno nabija u neka određena mjesta koja su geografski predisponirana da se u njima to dogodi", kazala nam je tada.

"Plime kod nas nastaju prolaskom dubokih ciklona. Uragan zapravo možemo pojednostavljeno shvatiti kao jednu ogromnu i snažnu ciklonu. On je u fizikalnom smislu isto što i ciklona, samo je puno veći i puno jači", pojasnila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara