Što je to uragan 5. kategorije? Prate ga razoran vjetar i katastrofalne poplave

Što je to uragan 5. kategorije? Prate ga razoran vjetar i katastrofalne poplave
Foto: EPA

Uragan Dorian obrušio se na sjeverne Bahame kao jedna od najsnažnijih oluja u povijesti i peta po redu oluja 5. kategorije koja se formirala na Atlantiku u posljednje četiri godine.

Evo nekih činjenica o oluji pete kategorije i o tome što se može očekivati budući da klimatske promjene nezaustavljivo mijenjaju vrijeme.

Što je kategorija 5?

Znanstvenici rangiraju uragane po kategorijama od 1 do 5 prema međunarodnoj ljestvici jakosti uragana, tzv. Saffir-Simpsonovoj skali. Oluje pete kategorije dolaze s vjetrovima od najmanje 252 kilometra na sat. 

Osim razornih vjetrova, uragani te kategorije izazivaju i katastrofalne poplave.

Dorianovi naleti vjetra dostigli su 298 kilometara, što je najveća brzina prilikom obrušavanja na kopno koja je ikad zabilježena na Atlantiku, navodi Nacionalni centar za uragane.

S dolaskom Doriana posljednje četiri godine najduže su zabilježeno neprekinuto vremensko razdoblje s barem jednom olujom 5. kategorije na Atlantiku. Prije toga je najduže neprekinuto vremensko razdoblje bilo od 2003. do 2005. godine.

Velike i male oluje

Uragan Matthew 2016. bio je prva oluja 5. kategorije na Atlantiku od 2007.

Drugi nedavni uragani 5. kategorije uključuju Irmu, koja je poharala Karibe i jug Sjedinjenih Država u rujnu 2017.

Uragan Katrina, koji je pogodio Louisianu, Mississippi, Floridu i Alabamu 2005. i odnio više od 1800 života, također je bio 5. kategorije.

Za razliku od njih, uragan Florence 2018. oslabio je do 1. kategorije prije nego što se obrušio na Sjevernu i Južnu Karolinu, ali je usprkos tome bio jako opasan.

"Oluja niže kategorije i dalje može biti opasna i nanijeti veliku štetu", izjavio je tada Emmanuel Bocrie iz meteorološke službe Meteo France.

Florence je donijela ogromnu količinu padalina dvjema Karolinama, prouzročivši poplave i prekid opskrbe električnom energijom.

Veće šteta od poplava nego od vjetra

Godine 2018. niz katastrofalnih oluja - uključujući Florence i uragan Michael u rujnu i listopadu - odnijeli su desetke života i prouzročili štetu u iznosu od ukupno 32 milijarde američkih dolara (29 milijardi eura) u Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini i Floridi.

Michael je bio najsnažnija oluja koja je pogodila kontinentalne Sjedinjene Države od 1969.

U svibnju je meteorološka služba NOAA predvidjela "gotovo normalnu" sezonu atlantskih uragana za 2019. Međutim, vlasti su pozvale Amerikance da se pripreme jer više od 80 milijuna ljudi živi u visokorizičnim područjima, iako zapravo nisu na obali.

Obično veća šteta nastaje od poplava koje prouzroči uragan nego od vjetrova.

Gore tek dolazi?

Znanstvenici su davno predvidjeli da će zbog globalnog zatopljenja tropske oluje postati razornije, a neki kažu da su dokazi toga možda već vidljivi.

Sve topliji oceani jačaju tropske oluje, a porast razine mora također dovodi do većih, jačih i opasnijih oluja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara