ŠTO SE DOGODILO? Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o hapšenjima u Agrokoru

ŠTO SE DOGODILO? Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o hapšenjima u Agrokoru

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

DVANAEST uhapšenih i troje nedostupnih, to je epilog današnjeg burnog dana kojeg nije bilo lako pratiti.

Tko je uhapšen?

Ukratko, pritvoreni su najbliži suradnici Ivice Todorića. Svi, osim njega i članova njegove obitelji.

Uhićen je niz bivših članova Uprave Agrokora, ali i jedan bivši član nadzornog odbora Agrokora. Prvi je uhićen Ivan Crnjac, nekadašnji glavni Todorićev financijaš.

>> Priča o usponu i padu Agrokora pokazuje sav očaj hrvatskog biznisa i politike

Potom je uslijedilo privođenje Tomislava Lučića, bivšeg člana nadzornog odbora Agrokora, nakon čega je uhićena i bivša Todorićeva desna ruka, Ljerka Puljić.

Nakon toga je uhićena i Piruška Canjuga, bivša članica Uprave Agrokora. Ona je snimljena kako sjedi u policijskom automobilu s osmjehom na licu. Za njom je u vlastitom automobilu krenuo i njezin suprug Zlatko Canjuga, javnosti dobro poznat iz 90-ih kao visoko pozicionirani HDZ-ovac.

Uhapšen je i Mislav Galić, šef uprave Jamnice i sin Mirka Galića, bivšeg hrvatskog veleposlanika u Francuskoj. Mirko Galić je, inače, 2013. imenovan savjetnikom Ivice Todorića u Agrokoru.

Oko 11:20 uhapšen je i Mladen Kuštrak, još jedan bivši član uprave Agrokora te nekadašnji predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

U poslijepodnevnim satima je potvrđeno da su uhićeni i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član NO-a Tiska te Alojzije Pandžić, šef Agrokorovog računovodstva.

Na popisu DORH-a je petnaset ljudi. Svi ovi uhićeni plus Hrvoje Balent, Ivica Sertić, Olivio Discordia i Sanja Hrstić. Na popisu su još trojica Todorića: Ivica, Ivan i Ante.

Policija je u večernjim satima objavila da je uhapšeno 12 osoba, a da troje ostaje nedostupno. Nedostupni su svi spomenuti članovi obitelji Todorić.

A gdje je Ivica?

Todorić je navodno u Londonu, a iz izvora bliskih istražiteljima doznaje se da ga državno odvjetništvo tereti radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Odvjetnik njegovog sina Ante Todorića Fran Olujić danas je rekao da je njegov klijent promijenio prebivalište.

"Moj klijent je još u rujnu obavijestio MUP da neko vrijeme neće boraviti u RH iz osobnih i poslovnih razloga. 5.9. je promijenio prebivalište te se momentalno nalazi izvan RH. Naravno, s obzirom da prati sva događanja, on će doći u Hrvatsku u najkraćem roku. Moj klijent je mijenjao prebivalište jer je iz poslovnih razloga otišao živjeti izvan Hrvatske. Zaposlio se izvan Hrvatske", rekao je novinarima Olujić.

Ivica Todorić javio se pak putem svog bloga. On tvrdi da se ovdje radi o političkom procesu.

"Sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom spremam obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi. To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava . Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnom povjerenstvu ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je vjerojatno dogovoreno na subotnjem sastanku u Vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina. Svojim ću se javnim djelovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protuustavne radnje i premijera Plenkovića , ministra  Božinovića i gospođe Dalić koji obilato politički sponzoriraju Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, gospodarske i financijske štete. Niti uhićenja, niti eklatantna pravna neregularnost u rasvjetljavanju svih okolnosti me neće spriječiti", napisao je Ivica Todorić.

Plenković branio Marića...

U današnjoj akciji uhapšeni su brojni kolege aktualnog ministra financija Zdravka Marića. Upravo zbog Agrokora u kojem je obavljao iznimno visoke funkcije, oporba i mediji već mjesecima prozivaju ministra financija. No, Plenković je i danas stao na njegovu stranu.

Plenković: Nije vrijeme da se Marić povuče

"Ne, nije vrijeme da podnese ostavku. On je posao u Agrokoru obavljao prije nekog vremena, danas obavlja drugi posao i obavlja ga dobro. Stalno imamo tu tezu da su svi sve znali, ali ne bih rekao da su baš svi sve znali", rekao je premijer.

>> Mariću, podnesi ostavku

...ali ga je Tolušić gurnuo u nezgodnu situaciju

No, Marića je sasvim slučajno u nezgodnu situaciju uvalio ministar Tomislav Tolušić koji je rekako kako se znalo i ranijih godina da Agrokor ima problema.

"I sada su svi oni koji su to znali, odobravali HBOR-ove kredite, prije 4 do 5 godina, kao Gordan Maras, došli naknadnoj pameti i čude se da nešto nije u redu", ističe Tolušić. Znalo se da s Agrokorom nešto nije u redu i ranijih godina, "ali nitko ništa nije poduzimao do ove Vlade".

Najmanje je upetljana u priču o Agrokoru ova Vlada, a velika većina resornih ministara nije imala nikakve veze s tim, rekao je Tolušić. Dio jest, ali se nije u Agrokoru nešto dogodilo zadnjih šest mjeseci ili godinu dana, već u zadnjih 15 do 20 godina, kazao je Tolušić tijekom posjeta osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I sada su svi oni koji su to znali, odobravali HBOR-ove kredite, prije 4 do 5 godina, kao Gordan Maras, došli naknadnoj pameti i čude se da nešto nije u redu", ističe Tolušić. Znalo se, kaže Tolušić, da s Agrokorom nešto nije u redu i ranijih godina, "ali nitko ništa nije poduzimao do ove Vlade".

Ta njegova izjava prilično je u nezgodnu situaciju gurnula ministra Marića koji je u siječnju tvrdio kako je Agrokor dobra kompanija.

"Agrokor je i dalje dobra kompanija, ne vjerujem da će doći do bankrota", rekao je Marić 26. siječnja, pa dodao: "Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme".

Dakle, ako se znalo prošlih godina, a Tolušić kaže da se znalo, kako je onda moguće da ministar financija to nije znao u siječnju ove godine?

A što kaže oporba?

Konferenciju za novinare sazvao je i Davor Bernardić koji je žestoko napao vladu.

"Zar vam nije sumnjivo da je prošlo šest mjeseci, a mi nemamo pojma što se u Agrokoru događa. Zar vam nije sumnjivo da Todorić tek nakon pet mjeseci iznosi prve optužbe. Zar vam nije sumnjivo da mu se dalo šest mjeseci. Zar vam nije sumnjivo da njega danas nema", rekao je Bernardić dodavši da se HDZ svaki dana "sapliće u lažima".

>> Bernardić: Ovo smo već vidjeli, naprave se spektakularna uhićenja i onda ništa

A što s povjerenstvom za Agrokor?

A saborsko povjerenstvo koje bi trebalo istraživati što se događalo u Agrokoru tek se formiralo, a već se spreman njegovo ukidanje. Davor Bernardić tvrdi da između HDZ-a i Agrokora stoji znak jednakosti te da je vladajućima u interesu da se povjerenstvo što prije ukine.

Bernardić smatra da bi povjerenstvo trebalo što prije nastaviti s radom, a da bi jedan od prvih ispitanih trebao biti premijer Plenković.

"Građani trebaju dobiti informaciju tko je sve pomagao u slučaju Agrokor, tko je i na koji način sudjelovao u rastu tog giganta koji je nastao za vrijeme prvih HDZ-ovih vlada, sve do zadnjih događanja, kao što su - tko je pisao lex Agrokor, do stvari koje su se događale poslije, poput teških optužbi na račun ministrice Dalić, premijera Plenkovića i njegova povjerenika Ramljaka", poručio je Bernardić.

No, Plenković tvrdi da on nije protiv povjerenstva.

"Ja sam i pravnik i legalist, i koliko je meni poznato malo je prostora za interpretacije kakve imaju kolege iz oporbenih stranaka. Dakle, prema članku 4. Zakona o saborskim povjerenstvima, povjerenstvo prestaje s radom kada se pokrene kazneni postupak vezano uz predmet pred povjerenstvom. Ali što se tiče i mene i vlade nama je i više nego u interesu da se ova priča razjasni do najsitnijih detalja. To je higijenski za hrvatsko društvo. Hoće li do toga doći pred saborskim povjerenstvom, pred nekim saborskim odborom, nije važno. Nije važno pred kojim ćemo tijelom to napraviti. Važno nam je da se kompletno rasvijetle sve okolnosti oko ovog slučaja", rekao je premijer.

Usput, Plenković je opovrgnuo Todorićeve optužbe da se radi o političkom progonu.

"Nema političkoga progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi dosad neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog mene niti bilo koga u vladi i HDZ-u prema DORH-u što i kako da rade. Otklanjam svaku sumnju o tome", zaključio je.

Ministar policije rekao je da nema pojma gdje je Todorić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je za Dnevnik Nove TV današnja hapšenja u akciji Agrokor.

>> Ministar policije Božinović: Ne znam gdje su Todorići i nije moj posao da znam

Kazao je da nema nikakvih kontakata s obitelji Todorić.

"Ne znam gdje su Todorići i to nije posao ministra unutarnjih poslova. Ono što smo mogli čuti to je da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima", kazao je.

Objasnio je da policija nema nikakvih saznanja o tome gdje se Todorić nalazi jer cijelu istragu koordinira DORH u suradnji s drugim institucijama. Također je kazao da je za cijelu akciju saznao jutros kada ga je u 6 sati nazvao ravnatelj policije i rekao mu da se istraga obavlja na temelju naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Odbacio je tvrdnje da se radi o političkom progonu, a insinuacije da se vlada nagodila s Todorićem nazvao je glupošću.

"Što ako zatraži politički azil? Kakav politički progon? To apsolutno odbacujem jer kad se govori o pronevjerama u financijskom poslovanju, greškama u vođenju knjiga, što je tu politika?", rekao je Božinović.

Gdje su privedeni?

Privedeni će noć privesti u pritvoru, a barem jedan dio njih sutra će biti saslušan. Ivica Todorić preko bloga, te njegov sin Ante putem odvjetnika, priopćili su da će biti dostupni hrvatskim vlastima. No, hoće li fizički doći u Hrvatsku, to se još ne zna.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara