U Osijeku otrovani psi i golubovi, veterinari u nevjerici: "Još se nismo susreli s nečim ovakvim"

U Osijeku otrovani psi i golubovi, veterinari u nevjerici: "Još se nismo susreli s nečim ovakvim"

Screenshot, Video: Facebook (Malina on Wheels, Azil Osijek Volonteri)

VEĆ NEKOLIKO dana vlasnici pasa i mačaka u Osijeku strahuju za svoje ljubimce jer su se društvenim mrežama proširile informacije o otrovu koji je bačen širom grada, pa i u samom centru.

Policija je ovog tjedna zaprimila nekoliko dojava o sumnjivom bijelom prahu koji su građani uočili na nekoliko lokacija u gradu, a prijavljeno je i nekoliko slučajeva otrovanih pasa.

Danas su se pak Facebookom proširile fotografije i video zapisi golubova koji padaju s krovova zgrada i ugibaju na pločnicima. Građani Osijeka su na društvenim mrežama te događaje povezali s otrovom od kojeg strahuju već danima.

Tim povodom gradonačelnik Osijeka održao je izvanrednu press konferenciju. Pogledajte snimku:


16:16 Na samom kraju pressice, iz nadležne veterinarske službe su odgovorili kako ne znaju o kojem se otrovu radi.

"Još uvijek se nismo susreli s ovakvim nečim", rekli su.

16:15 Gradonačelnik je poručio i kako će tijekom vikenda na terenu biti djelatnici UNIKOM-a, komunalne službe te djelatnici veterinarske postaje VETAM koji će prikupljati i micati otrov koji je razbacan po gradu.

"Neka građani sami ne miču otrov, neka obavijeste nadležnene i oni će doći i počistiti", rekao je Vrkić.

16:12 Vrkić je rekao kako oni imaju dojam da tu ima nekog psihološkog rata između onih koji su za domaće životinje onih koji nisu, a rekao je kako su oni izašli pred novinare tek nakon što su dobili određene informacije.

"O svemu ćemo vas obavještavati ako treba svaki dan", rekao je.

16:11 Na upit novinarke Glasa Slavonije, koja je rekla kako imaju fotografije na kojima se vidi otrov ispred zgrade policije te jesu li pregledali kamere i utvrdili tko je ostavio otrov, iz policije su odgovorili kako su izvidi u tijeku i kako redovno pregledavaju svoje kamere.

16:10 Iz policije su zamolili sve veterinarske stanice da ih obavijeste ako već imaju ili ako zaprime otrovane životinje, kako bi imali podatke o točnom broju otrovanih životinja.

16:08 Na upit o broju pasa koji su uginuli od otrova  ili koji su prijavljeni kao otrovani, nadležne službe su rekle kako se radi o dva slučaja, dok su iz jedne od udruga koja se bavi zaštitom životinja poručili kako je njima prijavljeno desetak slučajeva trovanja.

16:05 Novinari su gradonačelniku rekli da imaju puno upita zabrinutih ljudi koji se ponajviše brinu za djecu te što im on poručuje.

"U tom smislu, mi smo danas izašli pred vas da se vidi da radimo koordinirano i da ćemo uskoro dobiti odgovor i obavijestiti javnost", rekao je Vrkić.

Prve rezultate o otrovu i tome je li opasan i po ljude očekuju za tjedan dana, a rekli su i kako se golubovi nisu mogli otrovati od otrova za štakore.

16:02 "Nismo htjeli izlaziti vani, a ni danas ne možemo dati prave odgovore, jer vas sve najviše zanima radi li se o otrovu ili ne. Vjerojatno je, ali treba neko vrijeme da se to potvrdi. S druge strane imamo hendikep jer ne možemo dati točne odgovore trenutno. U ovom trenutku sigurno možemo reći da su se trovali psi i da se danas truju golubovi. Svi se pitamo što se to događa", rekao je Vrkić.

Dodao je kako se po društvenim mrežama čini kako je trovanje puno šire nego što je to uistinu slučaj.

Vrkić je dodao kako je grad spreman platiti troškove da se ranije završe analize i da se sazna o čemu se radi.

16:00 Iz policije su najprije rekli kako su doprimili 13 dojava o otrovu te kako su u 4 slučaja skupili materiju koja je prodlijeđena na daljnje analize te kako je u puno slučajeva do njihovog dolaska otrov ili bio uklonjen ili se o otrovu nije radilo.

Dodali su i kako su danas izlazili na teren i vršili očevide uslijed ugibanja golubova.


"Umiru u mukama"


"Umiru u mukama! Ovo je pakao, prepun je grad mrtvih i polumrtvih golubova! Okolo ih još razvlače i jedu mačke koje će se tako također otrovati", objavio je danas Azil Osijek na svojem Facebook profilu.

Na stranici Malina on wheels objavljene su fotografije i video zapis koji prikazuju mrtve, ili golubove koji ugibaju širom grada.

"Pomrli su ili umiru u mukama...puno ih je pregaženih...Pun je grad bijele tvari pobacane svuda...Ambulante pune otrovanih pasa danima. Nadležne službe šta čekate", napisali su u svojoj objavi.


Vrkić sazvao sjednicu kriznog stožera i konferenciju za medije

Gradonačelnik Vrkić je na svojem Facebook profilu objavio kako je sazvana izvanredna sjednica kriznog stožera o novonastaloj situaciji te kako će od 16 sati održati konferenciju za medije.

Na sastanku će, kako javlja Azil Osijek biti inspekcije, zavod za javno zdravstvo, policija, deratizatori te svi koji imaju informacije i nadležnost djelovanja.

Policija kaže kako izlazi na mjesto događaja po dojavi

Kontaktirali smo i policijsku upravu osječko-baranjsku kako bismo o ovom slučaju dobili više informacija, a glasnogovornik Darijo Premec nam je rekao kako su danas zaprimili puno prijava te kako izlaze na teren.

Rekao je i kako zadnjih dana ima nekoliko različitih situacija, pa je pojasnio kako su najprije primali dojave o opasnim predmetima, odnosno otrovu.

"Što se tiče dojava o opasnim predmetima izašli smo na mjesta događaja i izuzeli predmete, koje mi ni kao nestručni ne možemo utvrditi poslani su na vještačenje, u nekoliko slučajeva bilo je i bezopasnih tvari", rekao je.

"Što se tiče današnjeg događaja da je došlo do uginuća nekoliko golubova u užem centru, izašli smo na teren i pozvali nadležne higijenske službe koje će dalje postupati",  rekao je Premec, a dodao je i kako su dobili dvije prijave o sumnji na trovanje psa.

"Mi smo od vlasnika pasa dobili dvije odjave u ovih tjedan dana o njihovoj sumnji i sumnji veterinara o sumnjama na eventualno trovanje, a nakon što dobijemo informacije od inspekcije slučajeve ćemo po potrebi proslijediti DORH-u", rekao je Premec.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara