OSVETA BRITANIJE Zbog trovanja špijuna protjeruju 23 ruska diplomata, što će reći Putin?

OSVETA BRITANIJE Zbog trovanja špijuna protjeruju 23 ruska diplomata, što će reći Putin?

Screenshot: SkyNews (YouTube)

KAKO javlja Independent, Velika Britanija je pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi na njemu raspravili o napadu na ruskog špijuna, za kojeg Britanci tvrde da je organiziran i izveden od strane Rusa.

Osim toga, 29 zemalja koje su članice NATO saveza potpisale su zajedničku izjavu u kojoj su izrazile solidarnost s Velikom Britanijom kojoj su ponudile svu potrebnu pomoć.

Theresa May je ranije dala rok Rusiji, koji je istekao danas u podne da se očituju o napadu.

Skripal i njegova kćer, koji su otrovani nervnim agenskom, su i dalje u bolncii u kritičnom stanju.

Premijerka May trenutno odgovara na pitanja zastupnika u parlamentu nakon što je objavila sankcije Rusiji.

Tijek događaja pratite na Indexu:

15:00 Premijerka je odgovarajući na pitanje poručila građanima da prate obavijesti vezane o sigurnosti putovanja u Rusiju, ako planiraju tamo putovati.

14:55 Premijerka May je dodala kako mora biti jasno da Velika Britanija nema problema s Rusima kao nacijom, nego s ruskom vladom.

14:50 "Velika Britanija nije zemlja koja prihvaća prijetnje i na njih će odgovoriti", poručila je May.

14:47 Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za 19 sati. Na njemu će premiejrka May informirati Vijeće o istrazi o trovanju špijuna.

14:36 Kako javlja BBC, iz ruske ambasade u Velikoj Britaniji su brzo reagirali i okarakterizirali potez premijerke May kao "nepihvatljiv, nepromišljen i kratkovidan".

Sergej Lavrov je pak optužio britansku vladu da se igra politike.

14:16 Zastupnici u parlamentu bez obzira na političku grupaciju se slažu s odlukom premijerke te imaju manje primjedbe o svakoj od odluka, ali se slažu u tome da u ovakvoj situaciji Britanija mora čvrsto i odlučno reagirati.

14:00 Jeremy Corbyn, vođa oporbe, replicirao je Theresi May od koje je zatražio da pojasni koji su njezini konkretni diplomatski planovi kako bi djelovala protiv Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje u fokusu nije djelovanje britanske diplomacije nego zlonamjerno djelovanje Rusije", rekla je May.

13:50 "Žalosno je da je Putin odlučio ovako djelovati. Britanija nije sama u ovome. U zadnja 24 sata sam razgovarala s predsjednikom Trumpom, kancelarkom Merkel i predsjednikom Macronom koji su naši saveznici", dodala je May i poručila kako se ne radi samo o napadu na Veliku Britaniju nego i o kršenju odredbi o zabrani korištenja nervnih otrova.

13:48 Osim toga, Theresa May je dodala kako će pooštriti mjere pri ulasku u Veliku Britaniju za one osobe koje su sumnjive i koje bi mogle biti opasne. Pooštrit će kontrole na granicama pri ulazu u zemlju, ali i na privatnim letovima.

"Onima koji nam žele nauditi jednostavno poručujem - niste dobrodošli", rekla je May i dodala kako su svi oni koji nemaju zle namjere prema njihovoj zemlji i dalje dobrodošli.

"Obustavit ćemo sve planove za bilateralne sastanke s Rusijom i povlači se poziv ministru vanjskih poslova, Lavrovu, za posjetom Velikoj Britaniji, te poručujem Rusiji da ne očekuje članove vlade niti članove kraljevske obitelji na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji", dodala je May.

Ruska imovina za koji se sumnja da je korištena da bi se ugrozilo živote ili imovinu Britanaca i osoba koje borave u Velikoj Britaniji bit će zamrznuta, dodala je.

13:44 "Velika Britanija će stoga odgovoriti tako da ćemo iz zemlje protjerati 23 ruska diplomata. Zaključili smo kako su oni zapravo obavještajci Rusije i imaju tjedan dana da sami napuste zemlju", poručila je Theresa May i dodala kako će se raditi na novim zakonima te kako će se ojačati mjere o kontra-špijunaži.

13:42 Dodala je kako Rusija nije ni na koji način pojasnila kako se nervni agens našao u Velikoj Britaniji te kako su svi njihovi odgovori bili puni "sarkazma, prijezira i otpora".

"S obzirom na ponašanje Rusije nakon incidenta nema drugog zaključka osim da je Rusija kriva", rekla je May i dodala kako se stoga mora oštro odgovoriti Rusiji.

13:40 Theresa May počela je svoje obraćanje pred parlamentom u kojemu je najprije poručila da se radi ili napadu Rusije na Britaniju ili se radi o tome da je Rusija izgubila kontrolu nad nervnim agenskom kojim je špijun napadnut.

NATO članice uz Veliku Britaniju

Ured za vanjske poslove britanske vlade je nekoliko sati prije izjave koja se očekuje od premijerke May pozvao na sastanak neke ruske diplomate.

Independent piše i kako su se pojavile informacije da će May narediti da velik broj ruskih diplomata bude protjeran iz Velike Britanije te kako će to biti samo dio mjera koje će premijerka poduzeti protiv Rusije zbog trovanja špijuna Skripala i njegove kćeri.

Informacija o protjerivanju ruskih diplomata potekla je od Sky Newsa koji se poziva na neidentificirane izvore.

Novinar Sky Newsa Alistair Bunkall rekao je će premijerka Theresa May "najaviti protjerivanje ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva".

"Ne toliko kao 1971., ali rečeno mi je da je riječ o 'znatnom' broju", napisao je Bunkall na Twitteru.

Rusija niječe bilo kakvu upletenost u trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Salisburyju na jugu Engleske.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara