Što se dogodilo na brodu? Otrovani senator: "Odjednom nam je svima bilo loše"

Što se dogodilo na brodu? Otrovani senator: "Odjednom nam je svima bilo loše"
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL, Facebook

57-GODIŠNJI talijanski menadžer Eugenio Vinci danas ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara.

Policija je ujutro izvijestila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice. 

"Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. Izviješteno ŽDO, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obavit će se očevid", priopćila je policija.

Iako se isprva sumnjalo da su se turisti otrovali hranom, liječnici sumnjaju da je tome tako. Ponavljaju da nikad u svojoj karijeri nisu vidjeli tako teško trovanje hranom.

Preminuo menadžer sa Sicilije

Talijanski mediji objavili su da je svih šest otrovanih osoba iz talijanskog mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. 

Objavili su i identitet preminulog muškarca. Radi se o 57-godišnjem Eugeniju Vinciju, koji je bio generalni direktor talijanske modne marke Pop 84. Bio je oženjen za Manuelu Fiasconaro s kojom je imao sina.

U njegovom društvu na brodu je bio i gradonačelnik Sant’Agata di Militella i bivši senator Bruno Mancuso. On je, prema pisanju talijanskih medija, također otrovan, ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.

Srušio se u WC-u broda, udario glavom 

Prema pisanju talijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Bivši senator za talijanske je medije ispričao što se događalo na brodu.

"Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima pozlilo. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, nažalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. 

Zbunjeni smo, trebali smo uživati u odmoru, no on se pretvorio u tragediju", kazao je.

Djeca s broda se bore za život

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je u utorak da je dvoje djece zaprimljeno u splitskom Kliničkom bolničkom centru na Firulama sa zdravstvenim poteškoćama izazvanim na Hvaru, životno ugroženo.

"Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje", rekla je Polić novinarima.

Istaknula je da kod to dvoje djece postoje "multiorganska zatajenja" te je potvrdila da su oboje talijanski državljani - petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica.

"Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli", kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.

"Svi vitalni organi su zatajili", istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do ovakvog zdravstvenog stanja.

"O čemu se radi, znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade", kazala je.

Naglasila je i da medicinsko osoblje splitskog KBC-a nastoji pomoći djeci svim metodama i postupcima koji su medicini na raspolaganju.

"Mi se i dalje borimo za njihov život i nastavit ćemo se boriti", poručila je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekla je kako su zdravstvene poteškoće to dvoje djece "jedan od najtežih slučajeva" u njezinoj medicinskoj karijeri.

Kazala je i kako je trenutno teško davati prognoze ishoda liječenja.

Dr. Ledina dijelom isključuje hranu kao uzrok 

Dežurni liječnik u splitskom Kliničkom bolničkom centru Dragan Ledina je kao moguć uzrok zdravstvenih poremećaja pacijenata zaprimljenih s Hvara spomenuo i plin te rekao da se "dijelom može isključiti" hrana kao uzrok.

"Ako isključimo unos preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinovi", kazao je dodavši ipak da trenutno ne može dati konačno mišljenje.

Uzrok je trovanje ugljičnim monoksidom?

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Nova TV, uzrok trovanja talijanskih turista na brodu kod Hvara ipak je ugljični monoksid iz generatora motora. 

Ranije se spekuliralo da je uzrok smrti hrana koju su Talijani jeli u jednom poznatom hvarskom restoranu, a potom i da su plinovi iz klima-uređaja. Službena objava očekuje se sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara