Što se dogodilo s hrabrom Irankom čija je fotografija obišla svijet?

Što se dogodilo s hrabrom Irankom čija je fotografija obišla svijet?

Foto: Twitter/Armin Navabi

SNIMKA mlade Iranke tijekom nedavnih prosvjeda protiv islamističke vlade u Teheranu obišla je svijet i postala simbol borbe velikog dijela Iranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, snimka prikazuje mladu prosvjednicu u Teheranu koja skida svoj hidžab i veže ga na štap, penje se na platformu i prkosno njime maše kao zastavom. Iako prizor podsjeća na mahanje bijelom zastavom, u znak predaje, simbolika postaje upravo suprotna kad se sjetimo da se to dogodilo u zemlji u kojoj je nošenje hidžaba, islamskog pokrivala za glavu kojim žena čuva svoju "skromnost", zakonom obvezno.

Nije, naravno, uvijek bilo tako - Iranke su se slobodno odijevale "zapadnjački", odnosno "neskromno", u vrijeme autoritarnog, ali sekularnog šaha Reze Pahlavija, no nakon Islamske revolucije 1979. i dolaska islamističkog režima koji ima elemente demokracije, ali i islamske klerike kao vrhovnu vlast i "čuvare revolucije", zakonom su nametnuti mnogi propisi islamskog šerijatskog prava. Kao što je dobro poznato, Islamska republika Iran ima vjersku ili "moralnu policiju" koja patrolira ulicama i opominje, naplaćuje kazne ili uhićuje žene koje, prema njihovoj ocjeni, nisu dovoljno pokrivene.

Kako je danas objavio Armin Navabi, novinar koji je prvi objavio snimku hrabre djevojke, Iranci se ovih dana putem društvenih mreža raspituju o njezinoj sudbini uz hashtag #Where_Is_She (gdje je ona?).

Sam Navabi je na dan kad je snimka objavljena na Twitteru izvijestio da je djevojka uhićena i pritvorena. Prosvjednici su mjesto na kojem je stajala okitili cvijećem.

BBC piše kako je sudbina mlade Iranke i dalje nepoznata, dodajući kako je ona postala simbol slobode i nade za sve koji podržavaju anti-vladine prosvjede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara