Što se krije iza NASA-inih dokumenata o vanzemaljcima?

Što se krije iza NASA-inih dokumenata o vanzemaljcima?
Ilustracija: 123rf

"INTELIGENTNA rasa vanzemaljaca možda nas je već posjetila, ali mi ograničeno promatramo svijet pa to nismo primijetili."

Možda ta izjava zvuči kao da je ispala iz nekog znanstveno-fantastičnog filma, no tako razmišlja Silvano Colombano, računalni znanstvenik NASA-e. Na internetu se pojavila studija u kojoj on predstavlja i argumentira takvu teoriju i, naravno, oko toga se podigla velika prašina, piše Science Alert.

Spomenuto istraživanje NASA je objavila na svojim stranicama u ožujku ove godine nakon radionice instituta SETI na kojoj su se istraživale razne ideje i mogućnosti prepoznavanja vanzemaljske tehnologije.

Osim studije Silvana Colombana, NASA je nakon radionice objavila još 20 drugih istraživanja, što mnogi teoretičari zavjera ne spominju prilikom širenja fame o radu znanstvenika Silvana.

Nije priznao, već pretpostavio

Kada se detaljnije prouče objavljeni dokumenti, vrlo je jasno da NASA-ini stručnjaci nisu u njima potvrdili postojanje inteligentnih bića s drugih planeta. Također, oni nigdje u istraživanjima nisu “priznali“ da su vanzemaljci došli na naš planet.

Silvano Colombano u svojoj studiji samo iznosi takvu pretpostavku kako bi ukazao na potrebu za boljim i sustavnijim istraživanjima mogućnosti postojanja drugih oblika života u svemiru, ali i ozbiljnijim analizama viđanja NLO-a na Zemlji.

“Postoji vjerojatnost da inteligentna vrsta koju možda jednog dana pronađemo ili koja možda odluči pronaći nas (ako to već nije učinila) nije nužno bazirana na ugljiku“, napisao je Colombano.

Njegovi argumenti su zapravo vrlo jednostavni i logični. Naime, u sklopu projekta Kepler znanstvenici su u svemiru pronašli druge planetarne sustave, stare čak 11 milijardi godina. Naš Sunčev sustav star je 4,6 milijardi godina i relativno je mlad u usporedbi s njima. Stoga je logična pretpostavka da bi u drugim, starijim sustavima, moglo biti inteligentnog života koji je na višoj razini tehnološkog razvoja od nas.

Već mogu ostvariti međuzvjezdana putovanja

“Naš oblik inteligencije možda je samo prvi korak u neprekinutoj evoluciji koja je mogla iznjedriti inteligentan oblik života daleko superiorniji nama i koji više nije baziran na ugljiku“, objasnio je znanstvenik.

Colombano stoga smatra da su takva bića vjerojatno već sposobna ostvariti međuzvjezdana putovanja i da izgledaju podosta drugačije od onoga kako ih mi zamišljamo.

U istraživanju nije jasno naveo kako bi izgledao oblik života koji nije baziran na ugljiku. Spomenuo je da bi takva bića mogla biti “iznimno sitne, superinteligentne jedinke“.

Nisu slični nama

Silvano Colombano pretpostavlja da bića iz drugih planetarnih sustava ne izgledaju poput nas te da u svemiru ne bismo ni trebali tražiti samo oblik života koji je sličan našem, piše The Independent.

Naveo je činjenicu da je naša civilizacija nastala prije otprilike 10.000 godina, a da je značajan tehnološki napredak zabilježila tek tijekom prošlih 500. Stoga je ljudima u ovom trenu jako teško predvidjeti kako će izgledati tehnološka evolucija koja će se dogoditi tijekom sljedećih 1000, a kamoli šest milijardi godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara