Što se to događa sa Apple računalima?

U ZADNJE vrijeme broj prodanih Macova pada, aplikacije imaju problema, računala se smrzavaju, kondenzira se vlaga unutar monitora, programi ne rade zbog firewalla... Postoji mogućnost opravdanja, naime prema podacima Net Aplicationsa, sredinom rujna je započela kampanja "Natrag u školu" koja je pridonijela prodaji Mac računala.

"Imali smo fantastičan rujan zbog te akcije, no teško da ćemo uspjeti ponoviti prodaju iz tog kvartala tijekom blagdanskog šopinga", rekao je Peter Oppenheimer, Appleov financijski direktor. Pad prodaje Mac računala može se pripisati izdanjem nove verzije operativnog sustava Leopard, velika je mogućnost da je dio kupaca pričekao s kupnjom novog računala do pojave novog Leoparda. Net Applications iznosi podatke koji pokazuju da je listopad prvi mjesec u kojem je zabilježena veća prodaja računala na Intelovim procesorima od onih starijih baziranih na Power PC procesorima.

Ostali problemi Applea, kao zamrzavanje računala pri instalaciji novog OS-a navodno su bili riješeni zakrpom koja i nije baš bila idealno rješenje jer su instalacijom zakrpe nastali drugi problemi u ostalim aplikacijama.

Nadogradnje Leoparda i Tigera za nove iMacove modele sa 20 i 24-inčnim ekranima predstavljenima prije tri mjeseca bile su ne toliko korisne, ali Appleova glasnogovornica, Lynn Fox, pošteno je priznala: "Točno je, nadogradnje su tu zbog problema zamrzavanja računala i pozivamo sve korisnike da ih primijene".

Problemi se nižu jedan za drugim, miš i tipkovnica koji jednostavno ne rade, program za reprodukciju glazbe koji ne želi prestati raditi te restartanje računala koje je, navodno, u redu. Forumi korisnika su prepuni komentara, jedni nemaju problema, drugi ih ne mogu riješiti, treći koriste zakrpe pa pogoršaju problem, ali svi se slažu oko jednoga, problem postoji, a ne zna se da li je problematičan softver ili hardver.

Uglavnom, dosta jak udarac na kompaniju koja proizvodi računala koja su se opisivala "savršenima". Loše kritike je dobio i novi firewall za koji Rich Mogull, bivši Gartnerov analitičar i sigurnosni savjetnik kaže "To je korak natrag u odnosu na stariju verziju. Prilično sam loše ocjenjivao sigurnosne mogućnosti u Tigeru, no Leopardov firewall zapravo je neupotrebljiv".

Na kraju, kada se zbroje nezadovoljstvo kupaca i korisnika, odlazak NBC-a s iTunesa, previsoke cijene pjesama na iTunesu možemo samo savjetovati Steveu Jobsu da se trgne kako se Apple ne bi u vrlo kratkom vremenu počeo baviti samo proizvodnjom skoro savršenih iPoda-a.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara