Što su to GM organizmi, GM inženjering - tko je za, a tko protiv?

SVAKODNEVNO su u širokoj upotrebi brojni stručni izrazi vezani uz sve prisutniji pojam genetske modifikacije kao što su: GM usjevi, GM tehnologija, genetski inženjering i mnogi drugi. Evo nekih osnovnih činjenica o genetski modificiranim organizmima i mišljenjima za i protiv.

- Genetska modifikacija (GM) tehnika je kojom se pojedinačni geni kopiraju i prenose u drugi živi organizam. Na taj mu se način dodavanjem ili uklanjanjem neke osobine mijenja genetski ustroj.

- Genetski modificirani (GM) usjevi biljke su koje su genetski izmijenjene kako bi im se popravila otpornost na bolesti izazvane insektima ili virusima te da bi im se povećala tolerancija na herbicide i ekstremne vremenske uvjete.

- Jedan je od najpoznatijih primjera takvih biljaka GM soja koja je otporna na herbicid glifosfat. Tako se gubi manje biljaka i unapređuje borba protiv korova.

- Pristaše GM tehnologije tvrde da se njome smanjuju troškovi, povećava urod, smanjuje potreba za kemikalijama i tako smanjuje glad u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Protivnici strahuju zbog mogućih opasnosti za zdravlje i okoliš i tvrde da se zbog nedostatka studija ne može sa sigurnošću tvrditi da je GM tehnologija sigurna i ne šteti prirodnim vrstama.

- Sjedinjene su Države najveći svjetski proizvođač GM usjeva. U SAD-u genetski modificirane varijante čine 75 posto ukupno proizvedene soje, 71 posto pamuka i 34 posto kukuruza.

- Europska unija od listopada 1998. nije dopustila eksperimentalan ili komercijalan uzgoj novih GM usjeva. Dotada je već odobreno 18 GM varijanti usjeva, od kukuruza i repice do endivije i soje.

- Krajem devedesetih raste strah potrošača pa države EU-a, Austrija, Francuska, Grčka, Italija i Luksemburg uvode zabranu i već odobrenih varijanti GM usjeva.

- Vlade zemalja EU-a ograničile su i područja na kojima se testiraju GM usjevi. Od 1998. do 2002. broj takvih polja smanjio se za gotovo 90 posto.

- Sjedinjene Države, Argentina i Kanada odlučile su se u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) usprotiviti EU-ovoj de facto zabrani. Prema njihovu mišljenju, za takav moratorij nema znanstvenoga temelja i on je zato protuzakonit.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara