Što vrijedi za srpske bjegunce pred ICTY-em, ne vrijedi za generala Gotovinu

ŠTO VRIJEDI za srpske bjegunce pred Haškim sudom, ne vrijedi za hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Naime, iako se kao glavni argument Haškog suda za odbijanje prijedloga odvjetnika Ante Gotovine da mu se sudi pred domaćim sudom navodi "činjenica" da Sud ne može raditi ustupke za bjegunce, upravo to je napravljeno u slučaju četiri srpska optuženika za ratne zločine počinjene u BiH.

Haško tužiteljstvo uputilo je Sudu zahtjev da se devet predmeta ustupi domaćim sudovima, javlja agencija Beta.

"U svim zahtjevima koji se odnose na zločine počinjene u BiH, Tužilaštvo iz Haaga je tražilo da se i predmeti ustupe pravosuđu BiH, a ne sudovima neke druge države." - izjavio je za srpsku agenciju Beta predstavnik ureda Haškog suda u BiH, Mathias Helmann.

Optuženi čije predmete Tužilaštvo ICTY-a želi prepustiti pravosuđu BiH su: Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fustar, Duško Knežević, Savo Todović, Mitar Rašević, Gojko Janković, Dragan Zelenović, Radovan Stanković, Milan i Sredoje Lukić te Dragomir Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razmatranju mogućeg  ustupanja predmeta suci razmotriti da li je predmet pogodan za ustupanje s obzirom na težinu zločina i nivo odgovornosti optuženih." - kazao je Helmann pa dodao kako će suci odlučiti da li država u kojoj bi se procesuirali ovi predmeti ima odgovarajući pravni sistem.

U četiri od devet predmeta (Milan i Sredoje Lukić, Gojko Janković i Dragan Zelenović) koje Tužilaštvo misli prepustiti domaćem sudu radi se o osobama koje se o svojoj krivnji nisu izjasnili pred ICTY-em, odnosno o bjeguncima.

Sva četvorica gorenavedenih optužena su za kršenje zakona i običaja rata, te zločine protiv čovječnosti, baš kao i hrvatski general Ante Gotovina, koji je također nedostupan haškom sudu.

No, kad je odvjetnik generala Gotovine 5. siječnja poslao pismo predsjedniku Vijeća EU u kojem stoji kako je "Gotovina spreman prihvatiti kompromisno rješenje", odnosno da se spreman predati ukoliko bi njegov slučaj bio prepušten hrvatskom pravosuđu, odgovor Tužilaštva je glasio: "Tužiteljstvo ne može i neće pregovarati s ljudima koji su u bijegu. General Gotovina mora se predati."

Ako je suditi prema najnovijem zahtjevu Tužiteljstva kojim se predlaže prepuštanje slučajeva srpskih optuženika-bjegunaca pravosuđu BiH, čini se da se ista pravila ne primjenjuju jednako na sve optuženike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara