Što znači ime operacije "Zora odiseje"? U Pentagonu tvrde - ništa!

Foto:

"OPERACIJA "Zora odiseje" nema nikakvo skriveno značenje. Ime je dobila pomalo slučajnim sistemom odabira u Pentagonu, kakav je već uobičajen", pojašnjavaju dužnosnici američkog Ministarstva obrane, nakon brojnih rasprava o skrivenim značenjima naziva zadnje libijske intervencije. Naime, svaka zapovijed u Ministarstvu obrane dobiva nizove od po dva slova.

"Zapovijed za Afriku, u koju spada i intervencija u Libiji, dobila je riječi koje počinju sa slovima od JF- JZ, NS- NZ i OA- OF. Te grupe daju oko 60 riječi, a oni koji su birali ime već su imali neke aktivnosti koje počinju sa NS, pa su prešli na slovo O. Tako smo dobili odiseju", pojašnjava glasnogovornik Africoma Eric Elliot.

On navodi da se druga riječ u imenu operacije bira što je slučajnije moguće.

"Africom je 'izvukao' riječ zora, a cijelo ime operacije nema nikakvo namjerno značenje", tvrdi Elliot.

Moderni sustav biranja imena nastao je nakon loših propagandnih iskustava sa starijim nazivima, poput Operacije Ubojica ili Operacije Razbijač, koje su se koristile u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

Baš nakon neželjenog efekta koji su proizveli Razbijač i Ubojica, Amerikanci su ukinuli upotrebu riječi koje sugeriraju "razinu agresije nespojivu s tradicionalnim američkim idealima ili aktualnom vanjskom politikom".

Imena operacija ne smiju vrijeđati američke saveznike, nijednu grupu ni vjeroispovijest, a ne smiju ni zvučati slično kao šifre za operacije koje su već u upotrebi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara